Добра вест за власнике пловила на Увачком и Златарском језеру

glaszapadnesrbije.rs 23. март 2021. године Туризам Коментари

Увачко језеро Увачко језеро (фото: Златаринфо)

Власници пловила на Златарском и Увачком језеру ове године ће моћи да одахну, јер ипак ће имати довољно времена да промене моторе на својим чамцима и пребаце их на електро погон. Министарство заштите животне средине обавило је разговоре са директорима Специјалних резервата природе и одложило примену за ову годину, преноси агенција РИНА.

„Мотори на бензински погон који се сада користе загађују животну средину и тај еколошки проблем морамо да елеминишемо што пре. Свесни смо да људи живе од тог посла, тако да ће промена бензинских мотора на електро погон бити обављена у догледно време уз асистенцију министарства“, рекла је за РИНУ, Ирена Вујовић министарка заштите животне средине.

Ирена Вујовић, министарка Заштите животне средине, фото: РИНА Ирена Вујовић, министарка Заштите животне средине, фото: РИНА

Једна од највећих атракција за све посетиоце туристичке локације код Нове Вароши управо је вожња Златарским и Увачким језером, која су својеврсни бисер ове планине. Чамџије истичу да ће променити моторе на пловилима, али да је потребно да се обезбеде адекватни услови.

„Поједини електро мотори се јако брзо празне и немогуће обавити вожњу, чамац би стао насред језера. Ови чије батарије могу дуго да трају су поприлично скупи и зато је потребан одрђен временски период како би могли да уложимо у то. Не бежимо од те уредбе и надамо се да се на овај начин коначно пронаћи заједничко компромисно решење које је за добробит свих. За развој туризма на Златару, али и за очување животне средине“, изјавио је Данило Пауновић власник чамца на Увачком језеру.

Златарско језеро Златарско језеро (foto: Златаринфо)

Чамце са бензинског на електро моторе мораће пребацити и власници викендица који једино чамцима могу стићи до својих објеката, али и на тај начин ће функционисати скела која неколико пута седмично превози мештане од Кокиног Брода до њихових села.

РИНА (ГЗС)

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarsko jezero uvacko jezer elektromotori


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.