Средствима Светске банке и Министарства здравља опремљено Саветовалиште за дијабетес у Пријепољу

glaszapadnesrbije.rs 13. март 2021. године Друштво Коментари

Саветовалиште за дијабет, Фото: РИНА Тим који је реализовао пројекат (фото: РИНА

У циљу унапређења квалитета здравствених услуга у примарној здравственој заштити у пријепољском Дому здравља, средствима Светске банке и Министарства здравља опремљено је Саветовалиште за дијабетес, преноси агенција РИНА. Новац добијен од донатора употребљен је за набавку опреме и едукације стручног кадра који ће радити у саветовалишту.

„Сви ти пројекти намењени су примарној здравственој заштити а финансирају се преко Владе Републике Србије и Министарства здравља из зајма Светске банке. Ја сам овде због завршних консултација јер је пројекат на самом крају и могу рећи да је било задовољство подржавати га", рекао је доктор Предраг Животић и додао да је начин на који су пројекти реализовани дао основу да се настави са следећим циклусом и новим грантовима подршке.

Саветовалиште за дијабетес, (фото: РИНА) Саветовалиште за дијабетес, (фото: РИНА)

Акценат овог пројекта је стављен на превенцију дијабетеса, процени ризика од ове болести и формирању Саветовалишта за дијабетес. Према речима доктора Предрага Животића, представника донатора, који је обишао саветовалиште, грантови за унапређерње су неповратна средства намењена домовима здравља у Србији а пријепољски Дом је једна од 83 здравствене установе који су реализовали сличне пројекте на превенцији различитих болести.

Пројекат покретања Саветовалишта за дијабетес реализован је са циљем смањења ризика обољевања од дијабетеса али и пружања додатних здравствених услуга у области превенције и скрининга шећерне болести. Пројекат је реализовао трочлани тим лекара, потом главна сестра, дијабетичар и један информатичар.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

prijepolje dom zdravlja savetovalište za dijabetes


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.