Од Соколовића до Кустурице

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 08. фебруар 2021. године Друштво Коментари

Мост Mехмед-паше Соколовића на Дрини,у Вишеграду (Фото: О. Радошевић Мост Mехмед-паше Соколовића на Дрини,у Вишеграду (Фото: О. Радошевић

Књига Салиха Селимовића „Знаменити Срби исламске вероисповести“. Биографије 50 личности које су обележиле шест минулих векова. Представљен њихов богат рад од интереса за српски народ.

Недавно је из штампе изашла књига "Знаменити Срби исламске вероисповести" аутора Салиха Селимовића (78), професора историје из Сјенице, у којој доноси биографије 50 личности из шест минулих векова.

- Поред биографије знаменитих Срба муслимана или Срба муслиманске вероиповести, који су оставили неизбрисив траг у нашој бурној прошлости од 15. века до данас, представљен је и њихов богат рад, од интереса за српски народ, на културном и научном пољу - наводи Селимовић у предговору књиге.Истичући да жели да представи многе светле примере међусобне сарадње и поштовања у нашем верски подељеном народу, чију су заваду подстицали окупатори, Селимовић наглашава:

- И поред мимикрије и конформизма већег дела муслимана у односу са окупаторима, знатан део муслиманске интелигенције и беговара упорно је радио на освешћивању и припадности српском националном корпусу. Ова књига је посвећена тим храбрим и часним људима, којима дугујемо да буду извучени из народног заборава.

Кустурица, фото: АП Кустурица, фото: АП

Међу истакнуте Србе за време турско-османске владавине Селимовић убраја Иса-бега Исаковића (1414-1472), Скендер-бега Црнојевића (1457-1530), те лозу Соколовића у којој посебно место припада Мехмед-паши, градитељу моста на Дрини у Вишеграду и низа задужбина широм поробљених српских земаља и турске царевине.

Аутор Салих Селимовић (Фото: Д. Гагричић) Аутор Салих Селимовић (Фото: Д. Гагричић)

Странице су посвећене и Хусеин-капетану Гардашћевићу (Змају од Босне), Омер-паши Латасу, као и групи књижевника крајем 19. и почетком 20. века. Из богате историјске грађе, аутор доноси појединости о Мустафи Голубићу, др Мехмеду Спаху, муфтији Зекеријаху Зеки Ћинари, муфтији Мурату Шећерагићу...

Књига Салиха Селимовића Приватна архива Приватна архива

Посебну пажњу читалаца привући ће биографије интелектуалаца, академика или књижевника који су обележили последњи век, међу којима су Авдо Хумо, Хасан Бркић, Осман Карабеговић, Хамза Хумо, Меша Селимовић, Скендер Куленовић, Дервиш Сушић, Ћамил Сијарић, др Исо Калач, Емир Немања Кустурица, Мухарем Баздуљ, проф. др Каплан Ђуровић, др Мехмедалија Нухић и други.

Салих Селимовић је, иначе, дугогодишњи истраживач и аутор 14 књига о Рашкој области, међунационалним односима, сеобама, презименима...

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

knjiga salih selimović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.