Сећања на мобе, прела, сокаке

Политика/Магазин (Бранко Пејовић) 31. јануар 2021. године Друштво Коментари

Радне акције на довођење воде на Муртеници Радне акције на довођењу воде на Муртеници

Отргнутo од заборава – фотографије заборављених народниох послова и обичаја златарског краја, некадашњих људи и догађаја, ускоро ће бити објављене у монографији новинара Драгољуба Гагричића.

Фотографије су, кажу, огледало живота и чувари прошлости и успомена. Чувају мирис времена и држе везу с прецима. 

Шта све скривају стари породични албуми, рамови прекривени паучином, сандуци девојачке спреме, војнички кофери, завежљаји у орманима, скривнице на прашњавим таванима, кутије и фиоке у креденцима и мемљивим подрумима, годинама сабирана новинарска фотодокументација...

О томе ће Нововарошани ускоро сазнати из монографије која се овде управо припрема. Имаће 320 фотографија из овдашњих старих албума, на 180 страна. Издавач је нововарошка библиотека ''Јован Томић'', по идеји и уз текстове аутора Драгољуба Гагричића. Неуморног новинара који деценијама посвећено обавештава јавност о збивањима и људима овог краја. Из Гагричићеве документације је већина фотоса предвиђених за монографију.

Прело - најлепши изданак сеоског живота Прело - најлепши изданак сеоског живота

 Док су се пожутеле слике прикупљале – а има и старијих од једног века – наједном су из њих изронили мотиви живота минулих времена, заборављени народни послови и обичаји златарског краја, некадашњи људи и догађаји. Сваки призор с особеном животном причом, везом с прецима, драгим особама, пределима.

Својеврстан су времеполов поједине слике светиња које чувају жар вере, као и оне са археолошких ископина, црквина и градина док чаме у шипражју. Аутор књиге подсећа да је нововарошки крај у последњих 150 година припадао територији више држава и уз границе и деобе, након ратова, слободу три пута дочекивао. 

Дан дуг, а корак све каћи Дан дуг, а корак све краћи

Виде се на старим фотосима и призори завичаја, сточари и земљорадници под бременом година, карлице планинки и чобанска коначишта, руковети жетелаца и снопови на гувну, косачке мобе, последње етно-оазе на планинама, дела клесара и дрводеља...Сликом оживљава вековна горштачка упорност у беспућу и сиромаштву. Ту су и ишчилела занимања у преради конопље и вуне, рукотворине домаћица које су по читав дан пословале у кући и пољу да би увече, уместо да одмарају, ткале или везле крај чкиљавих петролејки. Израњају и слике породичних задруга, момачких и девојачких надметања, прела, сабора, светковина, свадбених обичаја...

Фотообјектив је бележио и економске успоне овог краја: како се мењао земљопис у сливу Увца, одавде одвозило хиљаде кубика дрвне грађе, како су настајали путеви у забитима Старог Влаха, а први туристи међу четинарима Златара тражили спас од летње жеге. У монографији оживљава и прошлост Нове Вароши, са сокацима и чатмарама, дућанима и калдрмом, таласом индустријализације када пред крановима и бетоном нестају баште и сокаци. 

Аутор, новинар  Драгољуб Гагричић Аутор, новинар Драгољуб Гагричић  

– Сакупљањем фотографија у нововарошком крају нико се озбиљније није бавио, само поједииа драгоцена документа нашла си се у фототекама, на страницама књига или новина. Ово је први покушај да та грађа од културно-историјског и етнографског значаја у необичном издању угледа светлост дана. Ове слике прохујалог времена објављује библиотека, из чијег фонда је преко 70 фотографија, део их је из моје новинске документације, а ту су и из приватних архива, нововарошке школе и друге – каже за ''Магазин'' Гагричић и подсећа да је у Новој Вароши деценијама занемаривана брига о наслеђу, све до новијег времена кад је започет повратак традицији и коренима, обнова светиња, скидање вела заборава са знаменитих личности. 

Један од првих камиона ФАП-А у Пољопривредном добру Златар Један од првих камиона ФАП-А у Пољопривредном добру Златар

– На таласу тих промена долази и иницијатива да се нађе уточиште за фотографске записе који годинама нетрагом нестају испод урушених кровова и на угашеним огњиштима, због немара према баштини. Из ове идеје је настао први корак, текст ''Последњи воз за старе слике'' на страницама ''Златарских новости'' 27. децембра 2013. године, уз апел да се слике саберу међу корице књиге, у поменик или завичајну монографију. Библиотека у марту 2017. прихвата иницијативу за прикупљање фотографија, да тако продужи  живот успоменама и благо приближи генерацијама. У фототеку и рачунаре слагале су се слике, разгледнице и друга грађа након медијских написа и објављеног позива на плакату ''Нова Варош из старих албума''. Овој акцији ишло је на руку и што више није било зебњи да ће грађани остати без драгих успомена, јер савремена технологија омогућава да се лако и брзо ураде копије или да их власници пошаљу електронским путем – истиче аутор. 

Контрасти времена - смена грађевинског материјала и начина градње Контрасти времена - смена грађевинског материјала и начина градње

Захваљујући дародавцима из низа архива и заоставштина, као и поклонима суграђана и земљака расутих широм Србије, трагању за власницима и ауторима слика, рађа се ова монографија. У њој су слике подељене у 12 тематских целина, према сродности мотива. Све са жељом да странице ове књиге обнављају памћење и пробуде успомене, понуде запитаност шта још није откривено и сабрано, подстакну нова трагања за коренима.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

dragoljub gagričić monografija novinar


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.