Стазе у зимском сну

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 23. јануар 2021. године Туризам Друштво Коментари

Спремни за сезону, а стаза окована ледом,  (Фото: Д. Гагричић) Спремни за сезону, а стаза окована ледом, (Фото: Д. Гагричић)

Кад ће се очистити пешачка стаза од Браношевца до Милановца? Смучари почетници чекају беби-лифт или „жице“, које је Варош имала пре 30 година. Предлог властима да организују Зимску школу туризма и особље данима возе на Златибор.

У мору животних проблема, од несташица струје и воде, до незапослености, па вакцине и оног кључног питања које годинама мучи грађане: Како Нову Варош извући из тешке економске кризе, лоше политичке ситуације и велике кадровске оскудице?!?, ових дана у Новој Вароши опкладе падају, најчешће, на две теме:

- Кад ће се од снега очистити пешачка стаза поред регионалног (златарског) пута на деоници од Браношевца до Милановца и кад ће скијалиште добити беби-лифт или „жицу“ за смучаре почетнике?

Ситуација око пешачке стазе није тако алармантна и драматична да би се дизала фрка јер и досад се бежало од точкова аута и камиона?! – кажу  присталице једне струје. Други пак, питају: А што ју је држава градила кад је нећемо чистити? Трећи су малобројни  у зебњи да ће чишћење стазе оштетити ограду?! (ваљда по нашем аљкавом  маниру у раду). Можда ће стазу очистити киша или југовина?!

Данима се ломе копља око скијалишта: нико и не помиње доњи део стазе, већ што малишани који први пут стају на скије – немају ни терен, ни „жицу“, беби-лифт или слично. Нижу се замерке, у првом реду, гостију: школе скијања су сатеране у ограде или окрајке стазе, те да је недопустиво  да почетници иду на „Сидро“, а љуте се и смучари да им се деца мотају око ногу. И на крају: како регрутовати нове заљубљенике у беле стазе, ако немају „сајлу“ или ски-лифт на којима ће им се „запалити уши“ да брже и лакше савладају спуст или слалом...?! 

Први кораци на скијама – обука на Пуцаревини Први кораци на скијама, обука на Пуцаревини

За оне којима су изнајмљивање или куповина опреме, те плаћање школе скијања превелики издатак – остаје грудвање и клиско. Међутим, гости  упиру прстом у туристичке раднике да нису ништа урадили на пратећим садржајима и обогаћивању понуде планине - нема ни снежних тобогана, ни других занимација за децу на снегу?! 

Неки стари гости и Варошани подсећају на „добра времена: Нова Варош је пре 30 година имала боље услове за скијање од тренутних. Тада је, наиме, било неколико “жица“ – у Чаиру или на Дробњачкој ливади, испод хотела „Панорама“, па у Ботићима... И зашто о овоме ћуте у ТО „Златар“, четири смучарска клуба...?!

Овако је некад било: жица и такмичарски дух Овако је некад било: жица и такмичарски дух

Зашто се не би, на пример, организовала зимска школа туризма ? Ово је предлог локалној управи: да општинским комбијем  туристичке раднике  и особље низа служби одвозe  на Златибор и то неколико дана:  да виде садржаје боравка деце на снегу, па да посете Торник, увере како се уклања снег у туристичком насељу, одржава хигијена. Наравно, требало би да имају и за трошак, да посете ресторане, маркете, пијацу, шеталишта, увере у услугу, опхођење....Верујем да би  Златиборци своје комшије из руралне средине џабе провозали „Гондолом“, повели у Стопића пећину, Јабланицу, Гостиље, као и на нека друга места где се шире златиборски пелцери, те у Културни центар...

Уверен сам  да би онда овде, између Касарне и Тикве, Бабића Брда и Пуцаревине, мењали мишљење да смо успешни, паметни, вредни...Бар би неко, ваљда, признао – да смо само велики у својим очима! Можда би онда ређе потрзали онај стари, изјанђали изговор: „Лако је Златибору и Чајетини, имају велики буџет...?!“

Умало, бре, да заборавим: па за све наше зимске недаће, нерад и незнање крива је, брате, корона!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatar skijanje ciscenje staze


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.