Годишњица смрти војводе Петра Бојовића

zlatarinfo (Раде Прелић) 20. јануар 2021. године Друштво Коментари

Орден Легије части - Војвода Бојовић одликован 41 пут Орден Легије части - Војвода Бојовић одликован 41 пут

У оквиру комеморативних окупљања а поводом обележавања 100. годишњице смрти војводе Живојина Мишића, данас је на београдском Новом гробљу обележена и годишњица смрти војводе Петра Бојовића.

Прослављени војсковођа Петар Бојовић умро је у Београду 19. јануара 1945. године, а сахрањен је на Новом гробљу у породичну гробницу два дана касније,  без војних почасти. Сахрани су присуствовали само чланови породице и најближи пријатељи.

Војвода Петар Бојовић - његово војничко умеће убрзало је крај Првог светског рата Војвода Петар Бојовић - његово војничко умеће убрзало је крај Првог светског рата (foto: Из каталога Народног музеја из Чачка)

Војвода Бојовић рођен је 1858. године у селу Мишевићи. Из идеолошко – политицких разлога о њему се дуго ћутало. Последњих година почела је рехабилитација његовог дела и личности, па је 1989. године Друштво за неговање ослободилачких ратова Србије до 1918. године поставило спомен бисту на Новом гробљу. У Новој Вароши, на Видовдан 28. јуна 1997. године, откривен је споменик у знак захвалности за седам ратова у којима је учествовао.

Носилац је великог броја домаћих и страних одликовања.

Обележавање годишњице смрти  војводе Петра Бојовића, (Фото: Р. Прелић) Фото: Р. Прелић

Обележавање годишњице смрти војводе Петра Бојовића, Фото: Р. Прелић Фото: Р. Прелић

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

vojvoda petar bojović vojvoda


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.