ЕПС преузима струјомере

novosti.rs ( Е. Б. Талијан ) 12. јануар 2021. године Економија Коментари

Илустрација, фото: Блиц Илустрација, фото: Блиц

Ако не потпишу, купци одговарају за исправност и одржавање - ево шта то тачно значи за грађане.

Оператер дистрибутивног система "ЕПС дистрибуција" (ОДС) преузима све струјомере и инсталације, а тиме и обавезу и трошкове њиховог одржавања. Овај процес се спроводи у складу са Законом о енергетици, а план је да се у управо започетој фази преузме 650.000 мерних уређаја у Србији.

Потрошачи не морају да потпишу уговор о преузимању, али у том случају они остају одговорни за исправност и одржавање опреме и уређаја.

Ово саопштавају из "Електропривреде Србије", најављујући боље услове за кориснике. Читав процес преузимања је правне природе и представља само формалност. ЕПС је и до сада бринуо о безбедности и мењао уређаје где год је то било потребно. Закон о енергетици прописује да сва мерна места треба да буду у власништву оператера дистрибутивног система. Потрошачи треба да знају да, као и до сада, о свим инсталацијама које се налазе у стану они треба да брину и да их одржавају.

Претходних дана на адресе грађана стизала су обавештења од "ЕПС дистрибуције" да је потребно да закључе уговор којим ОДС преузима мерне уређаје, мерно разводне ормане, прикључне водове, инсталације и опрему у орманима. Редакцији "Новости" обратили су се поједини потрошачи који имају куће и, како су навели, сами су финансирали довођење струје до својих домова. Неки су за то својевремно издвојили 4.000 немачких марака. Занимало их је како сада ОДС постаје власник нечега што су они платили.

- Уколико корисници система не потпишу уговор о преузимању, остају одговорни за исправност и одржавање мерних уређаја и наведене опреме, што значи да ће сносити све будуће трошкове - одговарају из ЕПС-а.

Они истичу да потрошачи немају никакве издатке у вези са преузимањем струјомера и опреме. Тај поступак, како наводе, не значи истовремено и замену постојећих мерних уређаја, већ ће се то радити у складу са прописима. Читав процес одвија се по фазама. Од укупно 3,7 милиона мерних места, "ЕПС дистрибуција" је до сада преузела њих око 600.000.

- У сада започетој фази, биће преузети мерни уређаји и опрема корисника на 163.280 мерних места на подручју Београда, у Новом Саду на 168.610, Краљеву 163.670, Нишу 104.260 и на дистрибутивном подручју Крагујевца 50.180 - прецизирају у ЕПС-у.

Дарко Недовић из "ЕПС дистрибуције" истиче да ће преузимање мерних места у надлежност тог предузећа допринети у борби против нелегалних прикључака и крађе струје. Он је нагласио да је примарни циљ унапређење квалитета дистрибуције електричне енергије.

Рок од осам дана за потпис 

Обавештење о преузимању мерног уређаја и опреме, као и уговор у два примерка, достављени су корисницима система на адресу уручења рачуна за електричну енергију - објашњавају у ЕПС-у. - Један потписан примерак уговора потребно је вратити надлежном огранку "ЕПС дистрибуције" на назначену адресу, у року од осам дана. Уговор може потписати само корисник система или особа која има законску пуномоћ. Уколико неко није код куће или из оправданих разлога не потпише у року од осам дана, моћи ће и накнадно то да уради.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

eps strujomeri


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.