Снег омеђио Златар (Фото)

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 03. јануар 2021. године Друштво Коментари

Црква Св. Козме и Дамјана на Воденој Пољани, (Фото: Д. Гагричић) Црква Св. Козме и Дамјана на Воденој Пољани, (Фото: Д. Гагричић)

Чекајући праву зиму и дубок снег распредају се четири тезе на тему - одакле почиње планина? Чари зиме на Воденој Пољани, на 1.440 метара, где је пре 90 година и започело бављење туризмом.

Нововарошани се често споре (прегоне или надгорњавају  и  надмудрују, како то неки  кажу)- одакле почиње Златар? Једни кажу да почиње баш од хотела „Панорама“, други, пак да је то од цркве Христовог рођења, тамо  где се асфалтни  пут одваја од старг друма за Водену Пољану.

Зимска идила - пут за Правошеву Зимска идила - пут за Правошеву

По трећима је међа на Аништу, раскрсници  пута за Дрмановиће,  недалеко од Печуркане и ресторана „Добар поглед“ и „Ривал“. Све дотле су  обронци, а оно до раскрснице за бивши РХ цнетар и ресторана  „Гнездо“ и маркета „Јабука“ је, како истичу, периферија чаршије.Четврти тврдолгаво не одступају: планина почиње од првих оморика уз пут за Суви бор и Сјеницу, око пола километра иза Аништа.

Дрема у снегу - шумарска кућа на 1.440 метара Дрема у снегу - шумарска кућа на 1.440 метара

Возачи се жале да се тешко мимоилазе Возачи се жале да се тешко мимоилазе

Ови четврти ових дана ликују, поткрепљујући  тезу тврдњом да је неки дан прошао катастар?! Међе планине је, кажу, побио снег који се задржао тек од првих кућа, узбрдо, према Превоју. И још додају: немојте против природе, не грешите душу...! Из противничких табора им поручују: видећете кад загуде северевац и јовањски мразеви...!

Снежна белина и ћудљиви облаци изнад Козаруше Снежна белина и ћудљиви облаци изнад Козаруше

У трену се смене сунце, мећава и магла У трену се смене сунце, мећава и магла

Можда је истина негде на срединии или...? А ко би га нама угодио, уосталом и у чему се то ми слажемо?! И ко би нама могао бити судија без жалби, замерки и...

Ако снега нема на Бабића Брду - има га на Воденој Пољани и у Булатовићима, тамо где су пре 90 и кусур година и почеле прве клице туризма. У висовима је, руку на срце, мање посетилаца, као и оних што се спуштају на санкама на благој стази поред чесме.

Пешке са Превоја према Воденој Пољани Пешке са Превоја према Воденој Пољани

За упорне - нема зиме За упорне - нема зиме

Копнина - ресторани Поглед и Ривал Копнина - ресторани Поглед и Ривал

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatar sneg vodena poljana manastir kozme i damjana


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.