Зашто нестаје сигнала Радио Београда?

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 10. децембар 2020. године Друштво Коментари

Жалбе без адресе - релеј на Цвијетњаку (Фото: Д. Гагричић) Жалбе без адресе - релеј на Цвијетњаку (Фото: Д. Гагричић)

На радио апаратима данима није било програма на фреквенцији 91,7 МHz. Телефон за примедбе 011/2344-358 у ЈП Емисиона техника и везе.

Крајем новембра и првих дана децембра слушаоци у нашем крају нису могли да чују први програм Радио Београда са радио апарата, док је програм емитован на кабловској телевизији. 

Грађани су упућивали замерке због прекида програма, али без адресе. Најчешће су истицали  да би неко у локалној власти требало да поведе рачуна и о овом „малом питању“ грађана.Тако су помињали да би, можда, члан Општинског већа задужен за културе и медије, по природи посла, требало да  обавести „горе“ надлежне о шуму на радио таласима, тражи одговоре о „покиданим везама“...

Љути због прекида у емитовању програма на фреквенцији 91,7 МHz, слушаоци најчешће питају је ли то „стари проблем“ и неки квар на предајнику Битовик, неколико година запостављеном, па опет кључном репетитору за овај део Србије, због изузетне позиције?! 

Било како било, после обавештења грађана, упућених на адресу ЕТВ, отуд су поручили да ће преконтролисати опрему на Битовику, па се од пре неки дан ова станица чује у домовима.

Грађани, најчешће, нису упућени да о прекиду програма или тешкоћама у пријему и квалитету тона треба обавестити Јавно предузеће Емисиона техника и везе у Београду на телефон  контакт центра 011/2544-358 или путем мејла, објављеног на порталу ЕТВ.

Један од старијих репетитора на Битовику ( Снимио: П. Димитријевић) Један од старијих репетитора на Битовику ( Снимио: П. Димитријевић)

Ово предузеће основано је пре 10 година да грађанима Србије обезбеди телевизијски и радио сигнал од  телевизијских и радио  станица до кућних пријемника. Они су, наиме, преузели станице, предајнике и опрему РТС-а и баве се одржавањем емисионе инфраструктуре и емитовањем телевизијског и радио сигнала по, како кажу, најсавременијим стандардима.

Инфраструктуру ЕТВ, предајнике и репетиторе за емитовање користи преко сто ТВ и радио емитера, оператора мобилне телефоније, државних институција и интернет провајдера.

Занимљиво је  да се у нашој средини неки и чуде: зар још неко слуша транзистор (на батерије) или  радио-апарат прикључен на струју?! У ери технолошких чуда и помагала има их, наравно... У првом реду то су поштоваоци  стваралаца и емисија Радио-Београда, уз  чије су таласе одрастали, други се уз њих буде или са њим замичу у дуге зимске ноћи, другују у осами... Заједничко им је да се радују низу култних емисија, а и томе што ова кућа међу ретким у Србији негује језичку културу и писменост.

С друге стране, сведоци смо праве поплаве примитивизма и вулгарности, те самозваних водитеља, старлета, незнања, површности у такозваним информативним и музичким програмима и станица. У ери ерозије морала и маргинализовања правих  вредности, заборављене су речи кич и шунд?!

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

radio beograd bitovik


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.