Висови и понори песничког језика

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 01. децембар 2020. године Друштво Коментари

Влада богатим песничким језиком: Гордана Боранијашевић Влада богатим песничким језиком: Гордана Боранијашевић

„По-свете“ у издању СКЗ - девета збирка песама Гордане Боранијашевић, Стихови о рођацима и фасцинацијама у детињству, о пријатељима који су у њеном животу оставили дубоке трагове, о песницима...

У Издању Српске књижевне задруге из Београда недавно је објављена књига песама „По-свете“ Гордане Боранијашевић, професора српског језика у Основној школи „Живко Љујић“.

На око 140 страна, у 90 песама, ниже стихове о рођацима и фасцинацијама у детињству, о пријатељима који су у њеном животу оставили дубоке трагове, о песницима који су јој, такође, близак род, а неки и више од тога. Пише и о Косову, које је њена незаобилазна тема, а чија болна историја, што предуго траје, пара својим оштрицама и њено емоционално биће.

Подсећајући да су ове групе песама повезане блиским темама  и да се у нераскидивом ланцу све преплиће на врло вешт, па и  необичан начин, Братислав Р. Милановић, у поговору књиге (одакле аутор ових редова и позајмљује наслов) истиче:

- Песме повезује јединствен, непоновљив израз, по коме се Гордана Боранијашевић непогрешиво препознаје у мноштву песника. Она особито влада богатим песничким језиком у коме се речи таласају, надимају, сплашњавају, кидају и спајају као ни у једној познатој поетици. То је Гордани Боранијашевић својствено још од прве њене књиге. Та лексика, творба и разградња речи, поигравање различитим сленговима, па и самом синтаксом, није само представа моћи да се влада различитим стиловима – то је манифестација једног непоновљивог идентитета. Гордана Боранишашевић – као уосталом ниједног правог песника – није могуће копирати.

Књига " По- света" - Гордана Боранијашевић Галерија портрета које дочарава као крокије колорисане емоцијама

- Поверење Гордане Боранијашевић у реч је неограничено: она верује у њена значења, звукове, боју, енергију...Разлажући реч на слогове, или на њену основу и додатке, она као у руднику копа за тајним смисловима које је осетила или препознала. Гордана је школован филолог, али то што она ради с речима није могуће научити; са тим се једноставно рађа - са тим унутрашњим  инструментом за мерење трептаја различитих смислова што се крију у дубинама слогова. Зато она може да буде тако суверена, а да то не зазвучи ниједног тренутка ни насилно, ни банално...

Осврћући се на ватре живота и стваралачки поступак, Милановић наглашава да своје поимање света Боранијашевићева заснива, пре свега, на фолкорним мотивима и представама из детињства и родних Дражевића, а да су карактери њених лирских јунака уверљиви. Уз завичај, сан је други имагинарни простор у којем се простире свет њене поезије.

- Књига „По-свете“ садржи читаву галерију портрета које Боранијашевићева дочарава као крокије колорисане емоцијама. Емоционалност се из њених песама не може искључити – никако: ни кад пева о својим унутрашњим стањима подстакнутим лектиром или осећањима, ни кад је њена песма портрет неког блиског, нити када је она слика несвакидашњег  пејзажа – истиче аутор поговора и о страшћу за истраживањем  изражајних могућности језика наглашава:

- Изабрала је густо засејано  језичко поље на коме се или гине  или опстаје, али се без белега о бивствовању на њему не остаје.

Посланице песницима

Поред стихова о доживљају поезије Бранка Миљковића и Србољуба Митића, у књизи су песме посвећене Милошу Црљанском, Љубици Милетић, Милисаву Савићу, Стевану Раичковићу, Даринки Јеврић, Драгану Лакићевићу, Драгану Марковићу, Милану Михајловићу, Владети Јеротићу,  Цветајевој, Бродском, Рилкеу и свим песницима и писцима које је песникиња сретала у најразличитијим приликама, свима онима који су јој оставили  обележја око којих ће уобличити своје песме-посланице. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

gordana boranijašević knjiga pesama po-svete


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.