У Прибоју одржан европски Рафтинг куп

glaszapadnesrbije.rs 28. новембар 2020. године Друштво Коментари

Најбољи рафтери окупили се у Прибоју, фото: ПП Медиа Најбољи рафтери окупили се у Прибоју, фото: ПП Медиа

У организацији Рафтинг асоцијације Србије и Спортског удружења „ Соко- Лим“, у Прибоју је одржан Европски рафтинг куп категорије Р-4 и трећи Меморијал Алекса Којадиновић, чији су покровитељи и ове године били Спортски савез, Туристичка организација и општина Прибој.

Због пандемије Ковид - 19, ово реномирано такмичење на реци Лим је померано од маја у три наврата током године, како би на крају у договору РАС-а, учесника и ИРФ-а коначно дефинисан датум одржавања такмичења. Према прелиминарним пријавама и договорима, учешће на ЕЦ Прибој 2020. је најавило 20 мушких и женских Р-4 екипа из 5 европских земаља. Услед наглог погоршања епидемиолошке ситуације у целој Европи, своје учешће је до пред сам почетак купа и меморијала отказао највећи број екипа, па су организатори у жељи да сачувају традицију и упркос готово немогућим условима ипак одрже такмичење са 4 приспеле екипе и тако очувају континуитет Европског купа и меморијала на реци Лим.

Рафтинг куп на Лиму

Такмичење у категорији Р-4 је одржано у свим ИРФ прописаним дисциплнам – две слалом трке, спринт, Х2Х и спуст реком уз ИРФ судије Драгана Сретеновића –  главног судију ЕЦ Прибој 2020. и Томић Ивана -судију. У такмичењу су учествовале посаде екипа ЕКО ЛИМ и СУ СОКО -ЛИМ из Прибоја, тим РК ЛИМ ЛУЧИЦЕ из Пријепоља и београдски РК ТИФРАН. Победник са 972 освојена бода је као и прошле године била екипа ЕКО-ЛИМА из Прибоја,  која је прошлогодишњи победник ЕЦ Прибој 2019., чиме је у  протеклој години обезбедила ласкаво звање репрезентације Србије на свим европским такмичењима.

На отварању ЕЦ Прибој 2020. И 3. Меморијала Алекса Којадиновић, председник Рафтинг асоцијације Србије Дејан Пузовић посебно се осврнуо на значај одржавања континуитета спортских манифестација и у тешким врменима борбе са епидемијом.

Рафтинг куп на Лиму

„Упркос чињеници да су данас овде само 4 екипе, морамо изразити задовољство и понос да су РАС и СУ СОКО –ЛИМ уз помоћ локалне самоуправе, Спортског савеза и Туристичке организације Прибој, успели да обезбеде све такмичарске и смештајне услове у припреми овог такмичења уз придржавање свих прописаних мера заштите од епидемије. На жалост, погоршање епидемиолошке слике у целој Европи и код нас, је већ протекле седмице условило отказивањем екипа из Европске уније, које због тестова и услова прелазака границе и сличних компликација, нису биле у могучности да дођу и ако су потврдиле своје учешће.

Два дана пред такмичење због здравствених проблема у својим екипама, наши пријатељи из Босне и Херцеговине и Црне Горе су морали да откажу своје учешће јер нису могли да комплетирају тимове  и због тога је данас овде  од 20 планираних и пријављених екипа свега 4. Ми смо одлучили да по свим пропозицијама ИРФ-а ипак одржимо такмичење ЕЦ Прибој 2020. И обележимо 3. Меморијал нашег Алексе Којадиновића као својеврсну победу спорта над епидемијом, као знак наше одлучности да не дозволимо да  нас чак и овако опак непријатељ не победи и да успемо сачувати континуитет такмичења на овој јединственој рафтинг стази у центру града на нашој прелепој реци Лим и у нашем гостољубивом и спортском Прибоју.

Захваљујемо се свим учесницима а уједно и позивамо све који нису могли да дођу ове године, да обавезно следеће године буду овде са нама на Лиму и да се такмичимо и дружимо са  100-ињак рафтера и 20-ак домачих и страних екипа и да се сетимо и одужимо овом дивном младом човеку и рафтеру Алекси Којадиновићу чије име носи Меморијал“, казао је Пузовић.

Рафтинг куп на Лиму

У тешкој години која је паралисала спорт у светским оквирима, Рафтинг асоцијација Србије је успела да задржи на окупу све кључне клубове и спортске раднике у овој грани спорта и да одржи два Европска и један Државни куп у овој години као и неколико меморијалних купова и такмичења на Ибру и Лиму. У РАС-у то сматрају посебним квалитетом и победом заједништва велике српске рафтинг породице, јер се успело опстати самостално без помоћи државе и надлежних органа и  упркос епидемији Ковида – 19, тешкој финансијској ситуацији у којој се клубови налазе као и неправедном третману РАС-а у домаћем систему спорта.

Захваљујући се на крају свим учесницима, ИРФ-у, општини Прибој, Спортском савезу и Туристичкој организацији, представници РАС-а су најавили амбициозне планове и такмичења у следећој години у којој би се са попуштањем мера и поправљањем епидемиолошке ситуације, већ од марта  кренуло у нова такмичења, проширење српске рафтин породице и свеобухватним активностима на  валоризацији  вредности свих река Србије погодних за рафтинг спорт.

ГЗС/Г.Рековић ПП Медиа          

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

priboj rafting kup


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.