Одборници усвојили други ребаланс буџета

glaszapadnesrbije.rs 26. новембар 2020. године Политика Економија Коментари

Одборници усвојили други ребаланс буџета, фото: ГЗС Одборници усвојили други ребаланс буџета, фото: ГЗС

Одборници Скупштине општине Нова Варош усвојили су други ребаланс буџета. Разлог прерасподеле новца из локалне касе лежи у епидимиолошкој ситуацији, због које су бројни аранжмани у хотелу „Панорама” отказани, а да би се покрили текући трошкови, новац је преусмерен Туристичкој организацији Златар.

Прецизније о разлозима доношења буџета одборницима је образложила начелница одељења за буџет и финансије Мирјана Ћировић.

Она је истакла да је предложени ребаланс рађен због потреба ТО Златар, а измене које су се нашле у њему нису биле укључене у први ребаланс општинског буџета, јер је ТО имала закључене уговоре и продате туристичке аранжмане.

„Како су ти уговори отказани због погоршане епидемиолошке ситуације у месецу септембру, у ТО Златар били су приморани да смање сопствене приходе за 20 милиона динара, а да би измирили текуће обавезе извршено је преусмеравање са једне позиције на другу у износу од 5, 810 000 динара. До смањења је дошло на позицијама код СО за услуге по уговору за два милиона, код Општинског већа за услуге по уговору за један милион. ТО је смањила и неке расходе 2, 150. 000 динара”, казала је начелница Ћировић.

Начелница одељења за буџет и финансије Мирјана Ћировић, Фото: ГЗС Начелница одељења за буџет и финансије Мирјана Ћировић, Фото: ГЗС

Према њеним речима Предшколска установа и Дом културе ће зараде које ће остати неискоришћене смањити за 260 хиљада, односно 400 хиљада динара и та средства ће бити пребачена на ТО за плате, трошкове грејања, струје, комуналија и услуге по уговору.

Са друге стране из опозиционе ГГ „Опстанак” сматрају да је новац за потребе Туристичке организације Златар требало преусмерити са позиција инвестиција, које не могу стићи да се реализују у текућој години.

„С обзиром да нису расписане јавне набавке ни заједу од планираних капиталних инвестиција сасвим је беспотрбно било да на овој позицији остају планирана улагања, као што је за водовод у Божетићима, планирано је 20 а потрошено 3, 5 милиона динара и не ради се ништа, нити ће се шта радити, нити је расписана јавна набавка, не видим разлог да и даље стоји цифра од 20 милиона, то би требало кориговати. То такође важи и за израду пројектне документације, где није прецизирано да ли ће уопште бити расписана јавна набавка”, истакао је одборник ГГ „Опстанак” Димитрије Пауновић.

Одборник ГГ „Опстанак” Димитрије Пауновић, Фото: ГЗС Одборник ГГ"Опстанак"Димитрије Пауновић, Фото: ГЗС

Он је мишљења да је непотребно да на ручуну стоје средства која како каже, неће бити искоришћена, а то су средства која је општина добила по разним основама од виших нивоа власти.

„То се односи и на износ од 30 милиона динара која су добијена од Министарства за заштиту животне средине за реализацију израде пројектно – техничке документације за изградњу трансфер станице Бањица, међутим та средства нису утрошена нити се могу утрошити за финансирање других ствари на територији општине, што актуелна власт користи за ’замазивање очију јавности о тобоже стабилној финансијској ситуацији у општини Нова Варош”, закључио је Пауновић.

Иначе, обиман дневни ред обухвата 23 тачке, међу којима су извештаји јавних предузећа чији је оснивач локална самоправа, као и именовање Управних и Надзорних одбора у тим предузећима.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

skupstina rebalans budžeta


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.