Белоглави супови и у резервату Пештерско поље

glaszapadnesrbije.rs 26. новембар 2020. године Друштво Коментари

Белоглави супови (Фото: Раде Прелић) Белоглави супови (Фото: Раде Прелић)

У Специјалном резервату природе "Пештерско поље" примећена су јата белоглавих супова након што је почетком ове године почело са радом хранилиште за некрофагне врсте животиња.

Како је саопштио Завод за заштиту природе Србије, хранилишта су постављена између локалитета Крња Јела и врха Тројан, а изграђена су у складу са условима заштите природе Завода.

Бројност супова у том резервату кретала се од 30 до 180 јединки, а примећено је и да око 50-ак јединки ноћи у шуми у близини хранилишта и стенама непосредно испод врха Тројан.

Успешан рад хранилишта и ширење простора на којима обитава белоглави суп, како истиче директор Завода за заштиту природе Србије Александар Драгишић, резултат је добре праксе и сарадње Завода и управљача, а пре свега, чувара природе на терену.

Драгишић подсећа и да је рад хранилишта у СРП „Пештерско поље“, такође и резултат вишегодишњег споја и рада стручњака, управљача и свих заштитара природе на успостављању националне мреже хранилишта за некрофагне врсте животиња која је део Балканске мреже хранилишта.

Тим пројектом се омогућава неометано кретање и ширење популације тих угрожених врста на целом Балканском полуострву и шире у Европи.

У мрежу тих хранилишта, која се налазе у границама заштићених подручја проглашеним Специјалним резерватима природе „Увац“, „Клисура реке Милешевке“, „Клисура реке Трешњице“, и сада „Пештерско поље“, настоји се да се ускоро укључи још једно, и то у Парку природе „Стара планина“.

Хранилиште супова Фото: Фондација за заштиту птица грабљивица, Илустрација

Хранилиште на Пештерском пољу је ограђено, има објекат за фотографисање и посматрање животињских врста уз стални видео надзор.

Управљач заштићеног подручја - Туристичка организација Сјенице води евиденцију о присуству врста и обезбеђивању и изношењу хране.

Поред белоглавих супова, хранилиште посећују гавран и ветрушка, а од крупних звери забележен је вук.

Туристичка организација Сјеница, као управљач резервата, од фебруара 2020. до тренутка стручног надзора које је обавио Завод за заштиту природе Србије у другој половини октобра, је организовала изношење око 23 тоне хране, чиме је уједно смањено неконтролисано одлагање угинулих животиња на ширем подручју.

Угинуле животиње се, у сарадњи са локалном заједницом, довозе са подручја Пештерске висоравни и шире околине.

Такође, планира се постављање рампе на прилазном путу ка хранилишту које је ограђено дрвеном оградом и изградња појилишта за животиње у оквиру хранилишта.

Посете новоизграђеном објекту за посматрање животиња су ограничене, и то превасходно у научно-истраживачке и едукативне сврхе, уз обавезно претходно пријављивање управљачу.

ГЗС / Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

beloglavi supovi rezervat peštersko polje


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.