Преминуо патријарх Иринеј

ppmedia.rs 20. новембар 2020. године Друштво Коментари

Преминуо патријарх Иринеј (фото: Г.Оташевић) Преминуо патријарх Иринеј (фото: Г.Оташевић)

Српски Иринеј преминуо је данас у 90. години у ВМЦ Kарабурма. Патријарх је преминуо у 7.07 сати, потврђено је Спутњику.

Патријарх Иринеј је био 45. врховни поглавар Српске православне цркве.

Патријарх српски Иринеј је рођен у Видови, селу које се налази у близини Чачка, 1930. године. Њагово световно име је Мирослав Гавриловић. У родном месту је похађао основну школу, а гимназију је завршио у Чачку. Богословију, коју је учио у Призрену, је завршио 1951. године. Затим је отишао у Београд, где је стекао факултетску диплому на Богословском факултету.

Пуне 34 године је провео на челу нишке епархије. Заузео се по питању подизања нових храмова на подручју Ниша. Године 1987. почела је изградња новог хиландарског метоха, јер је стари који се налазио преко пута Саборне цркве срушен 1947. године. На падинама Делијског виса изграђен је храм посвећен Светом Сави, првом архиепископу српском и оцу нације српске. Црква Св. Саве је у многоме инспирисана хиландарским храмом.

Спутњик

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

patrijah preminuo patrijarh irinej


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.