Бела куга наш највећи нерешив проблем

politika.rs (Раде Прелић) 18. новембар 2020. године Друштво Коментари

Поглед у неизвесну будућност ( фото: Раде Прелић) Поглед у неизвесну будућност ( фото: Раде Прелић)

Оснивање Министарства за бригу о породици, деци и демографији, многе је обрадовала, али многи су се одмах запитали па зар брига о повећању наталитета није задатак свих министарстава?

Статистичари подсећају да се никада у новијој историји наше земље није рађало мање беба него данас, и да због негативног природног прираштаја годишње губимо град величине Зајечара.

 Озбиљну забринутост у погледу демогравске будућности изазива и чињеница да трећина академаца планира да емигрира чим дипломира. Њихов одлазак трајно мења старосну структуру становништва у Србији, а већ сада спадамо у најстарији народ на европском континенту.

 Очигледно је да је нереално очекивати од овог министарства да било шта уради по питању овог дугогодишњег горућег проблема. Новопостављени министар, гостујући ових дана у једној телевизијској емисији, и сам је изразио сумњу да ту може нешто конкретно да се уради. Јер помаци у демографији су веома спори, потребно је да прође бар деценија да би се видели резултати онога што радимо сада.

 А сада, док се оформи ново министарство, док се запослени упознају са оним што треба да раде, док се предложе програми и планови, и док се исти усвоје, поћи ће много времена. Дакле, конкретних резултата сигурно неће скоро бити, поготово што о новцу који треба да буде издвојен, нигде ни речи. 

 Али зато и даље ћемо бити у прилици да слушамо причу о "дефинисању стратешких планова економског и привредног развоја земље", а на плану повећања наталитета мало ће бити истинског помака.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

bela kuga


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.