Три општине заједнички уклањају депонију са обала Лима

ppmedia.rs 12. новембар 2020. године Друштво Коментари

Отпад плови Лимом, фото:А.Ровчанин Отпад плови Лимом, фото:А.Ровчанин

Представници три општине Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши сачинили су споразум који предвиђа заједничку изградњу трансфер станице за селектовање отпада на Бањици. Укупна вредност инвестиције износи око 160 милиона динара.

Општине ће у оквиру заједничког пројекта осим у изградњи, учествовати и у набавци камиона, санацији пута и обезбеђивању прикључка електричне енергије. Пројекат који ће фактички омогућити затварање прво сметлишта у Стањевинама а потом и Друглићима код Прибоја, требало би, према догвореним обавезама, да буде готов до пролећа 2022 године. Помоћ у реализацију пројекта стићи ће и од државе и ресорног министарства за заштиту животне средине.

Састанак у Новој Вароши, фото: А.Ровчанин Састанак у Новој Вароши, фото: А.Ровчанин

Лимом поново ове јесени “плове” стотине кубика смећа које прети да изазове еколошку катастрофу на некада једној од најчистијих река, у којој су се чак и деца безбрижно купала. Изградња трансфер станице Бањица, омогућиће да се са обала Лима поред великих депонија уколни и низ других мањих сметлишта.

– Затварање депоније Стањевине није само проблем грађана Пријепоља, већ је то проблем и житеља Прибоја. Затварањем ове депоније и почетком рада трансфер станице стичу се услови за затварањем и несанитарне депоније Дубоки поток код Потпећког језера, чиме ће река Лим бити знатно чистија – каже заменик председника општине Прибој, Саша Василић.

Општина Нова Варош, током наредних десетак дана, расписаће тендер за изградњу трансфер станице. Прва фаза радова предвиђа грубе грађевинске радове, чија пројектована вредност износи око 68 милиона динара. Министарство заштите животне средине већ је обезбедило 20 милиона док ће остатак новца партнерски дотирати три локалне саммоуправе.

Есад Хоџић, Радосав Васиљевић и Саша Василић, фото: А.Ровчанин Есад Хоџић, Радосав Васиљевић и Саша Василић, фото: А.Ровчанин

– Сразмерно броју становника општина Пријепоље издвојиће 50% потребног новца, општина Прибој 30%, а Нова Варош 20% за реализацију прве фазе пројекта – истиче орвиу човек Нове Вароши Радосав Васиљевић.

Заменик председника општине Пријепоље Есад Хоџић каже да су се стекли услови да проблем са депоновањем смећа који имају три општине напокон буде решен. Он сматра да је то омогућила одлука Владе Србије о заједничком обезбеђивању и спровођењу управљања отпадом у којој стоји да спровођење ових мера подразумева завршетак радова на проширењу санитарне депоније Дубоко у Ужицу што је и услов за изградњу трансфер станице у Бањици.

– Циљ је да се што пре и на што прихватљивији начин отпад склони са обала Лима и усмери ка депонији у Ужицу, а све према одлуци Владе Србије – истиче Хоџић.

У понедељак је у Београду у Министарству заштите животне средине одржан састанак на којем су представници општина Пријепоље, Прибој, Н.Варош, Ужице и Чачак, у присуству народног посланика Kрста Јањушевића, договорили са министарком Иреном Вујовић затварање несанитарне депоније Стањевине у Пријепољу и прецизирали кораке око изградње будуће трансфер станице Бањица.

ПП Медиа

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

lim deponija banjica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.