Проглашена ванредна ситуација у општини Пријепоље

glaszapadnesrbije.rs 06. новембар 2020. године Друштво Коментари

Пријепоље, фото: ГЗС Ванредна ситуација у општини Пријепоље, фото: ГЗС

Општина Пријепоље већ данима предњачи по броју новооболелих у Златиборском округу, такође број првих прегледа у Ковид амбуланти повећава се из дана у дан. Због тих бројки на предлог струке Штаб за ванредне ситуације прогласио је ванредну ситуацију на територији општине Пријепоље.

Према речима заменика председника општине Есада Хоџића донета је и одлука да се у Општој болници и Дому здравља побољша рад ковид амбуланти кроз бољу организацију пријема пацијената и како би се прегледи убрзали.

„Грађани ће током предстојећих хладнијих дана бити боље збринути у ковид чекаоници која ће бити успостављена у оквиру Дома здравља”, казао је Хоџић.

Он је истакао да је такође донета одлука о појачаном инспекцијском надзору привредних и угоститељских објеката, јавног превоза и свих установа у општини Пријепоље.

„Поштујући струку и ценећи озбиљност ситуације а опет желећи да помогнемо здравственом систему који није у најзавиднијој ситуацији, јер из дана у дан имамо повећање броја заражених, такође велики је притисак на ковид болницу у Ужицу, донели смо одлуку да се радно време угоститељских објеката скрати до 21 сат, али и да се забрани окупљање на отвореном и затвореном простору веће од онога што је прописао републуички Кризни штаб”, казао је Хоџић.

Заменик председника општине Пријепоље Есад Хоџић, фото: ГЗС Заменик председника општине Пријепоље Есад Хоџић, фото: ГЗС

Он је апеловао на све суграђане да озбиљно схвате ситуацију јер из дана у дан рапидно расте број заражених, а да сви привредни субјекти организују своју делатност на начин који обезбеђује очување здравља запослених.

„На основу анализе, одређено је 35 субјеката у којима ће се вршити контрола, а то су пре свега привредни субјекти са великим бројем запослених и они којима делатност не дозвољава могућност већег растојања”, казао је заменик председника општине .

Оно што охрабрује, казао је Хоџић, јесте податак да за сада нема инфициране деце школског и предшколског узраста.

Оливера Ровчанин, заменица директора Дома здравља у Пријепољу казала је да је пораст броја оболелих у општини Пријепоље евидентан.

„Тај пораст се одразио и на број прегледа у нашој ковид амбуланти при Дому здравља и креће се и до 70 дневно, међутим, последњих дана нешто мање, негде око 60, то је негде укупан број, док је првих јављања у ковид амбуланте у просеку, последњих неколико дана и креће се око 30, 34", казала је Ровчанин.

Према њеним речима први прегледи су јако важни где пацијенти са раним симптомима, односно сумњама на ковод 19 долазе у ковид амбуланте, и то су потенцијални новооболели.

Др Ровчанин апелује на суграђане за мало стрпљења због гужви испред ковид амбуланти, јер обрада сваког пацијента захтева преглед, лабораторијску обраду, рендгенско испитивање, односно снимак плућа, тумачење тог снимка, ПЦР тест, дакле већи број процедура како би се на крају дошло до дијагнозе.

Седница штаба за ванредне ситуације у Пријепољу, фото: ГЗС Седница штаба за ванредне ситуације у Пријепољу, фото: ГЗС

„Када је у питању популација која се најчешће јавља, од марта месеца је формирана ковид амбуланта за одрасле. При Дому здрвља је формирана јединица за децу, по свим епидемиолошким протоколима и ту јединицу ћемо прогласити као ковид, деца се мање јављају и немамо тешку клиничку слику. Што се тиче одраслих, по причама колега, углавном су то, у овом таласу радно способни становници, али има и млађих”, казала је др Ровчанин.

Она је истакла да је дата и подршка из Здравственог центра Ужице уколико се укаже потреба за повећањем броја медицинског особља.

„Ако буде потребно повући ће се лекари са специјализације. Када смо радили пресек нисмо имали ни једног оболелог, да би сада у овој ситуиацији већ имали оболеле здравстевен раднике. Цела ситуација са нашим становништвом прелива се и на здравсвени систем ове општине", закључила је Др Ровчанин.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

prijepolje vanredna situacija kovid


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.