Граде пут до манастира Дубрава

ppmedia.rs 06. новембар 2020. године Туризам Друштво Коментари

Пробија се пут до манастира Дубрава Пробија се пут до манастира Дубрава (Фото: ПП Медиа)

Девет километара трасе од села Брезна, преко клисуре Увца, до светиње под Торником, повезује Прибој и Чајетину.

Ових дана почели су радови на изградњи пута од Брезана до манастира Дубрава, који се налази у кањону реке Увац. Из Прибоја односно МЗ Kратово и села Брезна до ове српске светиње могло се доћи само пешице, кроз врлети кањона Увац.

А да би се проширила и употпунила туристичка понуда наше општине, односно прелепе висоравни села Брезна, након овојесење изградње асфалтног пута од Kратова до овог села, у дужини од непуних пет километара, чиме је омогућен и лакши и бржи долазак до ових просто нестварних крајолика природе, општина Прибој је одлучила да изгради пут до чувеног манастира Дубрава, који због лоше конфигурације терена није био доступан свим верницима и туристима.

Пут у Брезнима

Тако је ових дана започело пробијање трасе будућег пута од села Брезна до манастира Дубарава. Траса је дуга близу 9 километара, а већ је пробијено преко 3 километра пута. Радове су ових дана обишли и председник општине Прибој Лазар Рвовић и директор ЈП за изградњу грађевинског земљишта и развој Прибој Здравко Пешут, који су изразили задовољство урађеним али и наду да ће се послови наставити планираном динамиком, како би у овој години, прво била пробијена траса, а онда пут и насут и поваљан. Дугорочан план је и да се траса будућег пута до манастира Дубрава и асфалтира.

Са друге стране кањона Увца, из општине Чајетина, пре коју годину, асфалтиран је пут до ове српске светиње.

Иначе, манастир Дубрава налази се пет километара узводно од манастирског комплекса Увац. Предпоставља се да је некада био метох манастира Бања и Увац.

Манастир Дубрава припада Жичкој епархији, смештен је на острвској висоравни, на једном од најлепших меандара реке Увац.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

izgradnja puta manastir dubrava


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.