Сахрана митрополита Амфилохија данас у подгоричком храму

glaszapadnesrbije.rs 01. новембар 2020. године Друштво Коментари

Анфилохије Фото: Митрополија црногорско приморска Фото: Митрополија црногорско приморска

Подгорица - Митрополит црногорско-приморски Амфилохије биће сахрањен данас у крипти Саборног храма у Подгорици, а свету литургију ће предводити патријарх српски Иринеј.

Сахрани ће присуствовати председник Србије Александар Вучић, а долазак је најавио и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Ковчег са посмртним остацима архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Амфилохија допремљен је јуче у Подгорицу и изложен у храму Христовог васкрсења где је велики број грађана прошао како би одали пошту.

Тело митрополита биће у Храму до сахране и све време грађани који желе да се опросте од Амфилохија моћи ће то да учине у мимоходу.

Данас ће најпре бити служена Света литургија, коју ће предводити патријарх српски Иринеј са више архијереја СПЦ и других помесних цркава, а након тога и опело и сахрана.

Амфилохије ће према сопственој жељи бити сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици, а гроб у којем ће почивати припремљен је за његовог живота.

До сахране митрополита у свим православним храмовима у једнаким размацима звониће звона, а на дан сахране у свим манастирима, где је то могуће, биће служене литургије и одржан помен.

Епископски савет је апеловао на све учеснике митрополитовог испраћаја да се придржавају свих прописаних здравствених мера заштите од корона вируса.

Црногорски Јавни сервис РТЦГ директно ће пратити сахрану, саопштила је Митрополија црногорско приморска.

ГЗС/ Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

sahrana anfilohije podgorica


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.