Судбина бившег РХ центра "Златар" неизвесна!

varoske.net ( Ж. Дулановић)) 30. октобар 2020. године Друштво Коментари

Rehabilitacioni centar "Zlatar" РХ центар "Златар" (Фото Мирко)

Судбина Бањског комплекса „Златар“ још увек није позната. Републичка дирекција за имовину и Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање недавно су расписали и четврти оглас за продају имовине бившег Рехабилитационог центра који је одавно под кључем. Тендерску документацију откупила су два потенцијална купца, а рок за достављање понуда истекао је 26. октобра.

У овом кругу, почетна цена комплетне имовине Бањског комплекса за превенцију, лечење и рехабилитацију кардиоваскуларних оболења „Златар“ износила је 2,3 милиона евра.

-Комисија формирана од стране Дирекције и Фонда ПиО заседаће наредних дана, тако да ћемо тек тада имати информацију о броју поднетих понуда за ову куповину. Понуде за куповину се достављају у затвореним ковертама, а критеријум за избор најповонијег понуђача је висина понуђене купопродајне цене- каже за „Варошке новине“ Оливера Крстић из кабинета директора Републичке дирекције за имовину.

Поред комплекса објеката укупне површине 12.298 квадратних метара, на продају је и више од осам хектара земљишта на најлепшем делу планине. Први оглас за продају објављен је у октобру прошле године и тада је почетна цена износила 3,9 милиона евра, на колико је и процењена вредност имовине. У другом покушају крајем децембра почетна цена је износила 3,1 милион евра, али ни тада као ни на први оглас нико од потенцијалних купаца није доставио понуду. Садашња почетна цена је иста као и цена по којој је бањски комплекс понуђен у јулу када је оглас поништен, и она је, сходно закону, за 60 посто мања у односу на почетну купопродајну цену.

-Уколико Бањски комплекс „Златар“ ни овога путе не добије новог власника, о његовој даљој судбини одлучиће Фонд ПиО и Влада Републике Србије, као сувласници, као и о томе када ће евентуално бити расписан нови оглас. Након трећег круга оглашавања цена се не може умањивати- каже Оливера Крстић.

Некадашњи РХ центар „Златар“, са 330 лежаја, био је узданица развоја туризма у нововарошком крају. У време свог највећег сјаја ова установа је годишње остваривала преко 70.000 ноћења, а за четири деценије рада овде је лечено више од 100.000 пацијената. На Центар „Златар“ катанац је стављен пре више од једне деценије због огромних дугова који су премашили износ од 140 милиона динара. Након тога било је више иницијтива да се он оживи, али без успеха, па је објекат поприлично оронуо.  

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

rh centar zlatar prodaja


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.