До сертификације златарског сира уз помоћ општине Нова Варош

glaszapadnesrbije.rs 28. октобар 2020. године Друштво Коментари

Zlatarski sir - ZlatarFest 2016 Илустрација (Фото: Дејан Мариновић)

У општини Нова Варош одржан је састанак о сертификацији златарског сира, у оквиру којег ће млекаре и индивидуални произвођачи са подручја општине уз сертификате који потврђују аутентичност сира са овог поднебља, лакше моћи да спроведу даље пласирање на тржишту.

На овај начин стиче се и финансијска могућност од стране општине за трошкове сертификације каже Маријана Ђокић, руководилац одељења за Локални економски развој у општини.

" Састанак је одржан са намером да се размотре могућности наших произвођача да уђу у процес сертификације како би за најдуже годину дана били званични носиоци имена порекла златарког сира.

Из буџета општине, за ове намене опредељено је 340.000 динара ,а општина би требало да закључи Меморандум са четири млекаре и десет индивидуалних пољопривредних произвођача који имају регистровано газдинство и регистрован објекат за производњу. Елаборатом се не искључују мали произвођачи, додала је је Маријана Ђокић, руководилац одељења за Локални економски развој у општини.

Контролу ће спроводити тржишна инспекција па ће златарски сир који се буде служио у српским ресторанима, заиста бити са поднебља Златара.

Пројект је подржала Влада Швајцарске и организација Седеф, а партнер пројекта је општина Нова Варош.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

zlatarski sir sir sertifikat


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.