Последњи „рапорт“ Бартону

novosti.rs (Ekipa "Novosti") 27. октобар 2020. године Култура Коментари

Мирчета Вујичић  (Фото В. Данилов) Мирчета Вујичић (Фото В. Данилов)

Одлазак натуршчика Мирчете Вујичића, најпознатијег дрвосече међу глумцима. Играо са Миленом Дравић, Недом Арнерић, Оливером Марковић, Љубом Тадићем... Прва улога у филму „Низводно од сунца“, снимљеном у Правошеви 1968. године

У родној Правошеви на Златару јуче је сахрањен Мирчета Вујичић (83), широј јавности познат као "дрвосеча са 11 филмских улога".

Мада је његова глумачка каријера трајала само пет година, и то у раној младости, ни пет деценија касније није заборављено да је Мирчети, натуршчику, аплаудирала публика у Пули, Београду, Нишу, да је снимао са Миленом Дравић, Недом Арнерић, Оливером Марковић, Љубом Тадићем, Драгомиром Бојанићем Гидром... али и делио сцену са великим Ричардом Бартоном!

Поред камере је стао сасвим случајно, када су у Правошеви 1968. Сташа Борисављевић и Федор Шкубоња снимали "Низводно од сунца" и стаситом горштаку Мирчети понудили епизодну улогу. Баш у том филму уочио га је легендарни Пуриша Ђорђевић и одмах му понудио - главну улогу!

- Са Мирчетом сам се срео 1969, у време када сам са Миленом Дравић спремао сценарио за филм "Крос кантри" - каже, за "Новости", легендарни Пурке.

- Како се та прича догађала у једној малој варошици и оближњем селу, у сличном амбијенту планине између Србије и Црне Горе, где је својим растом и лепотом у то време живео Мирчета, одлучио сам да му пошаљем сценарио.

Врло брзо је одговорио да му се допада, да је веома срећан што ће бити партнер Милени Дравић, али и да се помало плаши да ли ће успети да испуни наша очекивања. Колико ми је било важно да овај филм снимим са Миленом и нашим новим јунаком говори и чињеница што сам се са фестивала у фамозном Ријо де Жанејиру, на који сам повео скоро комплетну екипу мог филма "Павле Павловић", вратио после два дана. Из Рија сам дошао у Овчар Бању, јер ме је ту чекао почетак снимања "Крос кантрија".

Сусрет са Миленом

Две деценије после снимања "Крос кантрија", дива Милена Дравић дошла је на Златар како би обишла свог некадашњег филмског партнера Мирчета. Нашем дописнику је тада казала да се сећа са каквом је лежерношћу глумио Вујичић. Нимало се није осећао угроженим поред толиких професионалаца, а увек је пленио упорношћу и срдачношћу честитог планинца.

Милена Дравић и Мирчета Вујичић на Златару 1990.  (Фото Д. Гагричић) Милена Дравић и Мирчета Вујичић на Златару 1990.(Фото Д. Гагричић)

Милена и Мирче играли су главне јунаке љубавне пустоловине која ће се завршити и трагедијом и хепиендом, док су епизодне улоге припале легендарним глумцима Љуби Тадићу, Ружици Сокић, Љубинки Бобић.

- Није било проблема с Мирчетом, иако је на почетку био помало несигуран у себе, с лакоћом смо снимили све сцене и завршили "Крос кантри". На крају, када смо се опраштали и када је Милена дотрчала до њега да се поздраве, остала нам је у сећању реченица која је и дан-данас узбудљива у овом филму, а коју је Мирче тада изговорио: "Ти си била моја највећа љубав у мом сељачком животу" - каже Пуриша Ђорђевић.

Мирчета Вујичић (foto: Приватна архива)

Уследиле су улоге у филмовима "Бициклиста", "Бомбаши", "Мирис пољског цвећа", "Смрт паора Ђурице"... Чим је "прешао" "Сутјеску" у којој је "рапорт" предавао легендарном Ричарду Бартону, Мирчета је одлучио да напусти филмску каријеру.

- Нисам ја на филму играо да стекнем славу и постанем звезда, већ да зарадим коју пару јер у селу имам само три хектара земље. Јесте, хонорари нису били за потцењивање, не бих те паре нигде могао зарадити, али после пет година рада нисам имао ни дана стажа и одлучио сам да потражим стални посао. Филмови, дружења и све што сам доживео остали су као лепа успомена - казао је својевремено Мирчета дописнику "Новости".

Мирчета Вујичић (foto: Приватна архива)

Светла рефлектора заменио је - моторном тестером! У шумама Златара до пензије је обарао стабла оморике и букве, а до радног места у планини некада је пешачио сат-два.

- Само је рударима теже него нама дрвосечама, јер они иду под земљу! За живот се мора зарађивати, па и овако под небом, шибан кишом и снегом - објашњавао је Мирчета.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

mirčeta vujičić pravoševo glumac


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.