Забрана летова изнад клисуре Увца, Трешњице и Милешевке

glaszapadnesrbije.rs 19. октобар 2020. године Друштво Коментари

Увачко језеро код  сјеничког села Лопиже Увачко језеро код сјеничког села Лопиже (В. Јоксимовић)

Директорат за цивилно ваздухопловство упутио Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре предлог да се спрече летови изнад станишта белоглавих супова.

Предлог Наредбе о успостављању условно забрањене зоне изнад Увца, али и изнад Трешњице и Милешевке, где су, такође, настањени белоглави супови, прослеђен је Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на мишљење.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије поздравило је ту најаву Директората.

У изјави достављеној Танјугу наводе да би ту ситуацију требало искористити и донети прецизнији павилник о лету или прелету у оквиру свих заштићених подручја.

Објашњавају да је Закон о заштити природе "доста широк", као и препоруке које се налазе у Зборнику ваздухопловних информација, а односе се на летење у оквиру затићених подручја.

Очекују и да Директорат тај процес учине партиципативним и укључи стручну јавност, стручне организације цивилног друштва и заинтересоване грађане.

Такође, Друштво апелује на надлежне државне органе, а пре свега на Инспекцију заштите животне средине, да спроведу истрагу и казне починиоце и јавности саопште ко је летео хеликоптером у СРП "Увац" и угрозио белоглаве супове.

Лешинари на ободу Увачке клисуре Лешинари на ободу Увачке клисуре (foto: Д. Гагричић)

„Откривањем и кажњавањем починиоца Инспекција за заштиту животне средине и други надлежни државни органи са себе ће скинути сумњу да прикривају доказе и штите починиоце", кажу из Друштва.

Наиме, предлог Наредбе је припремљен на иницијативу Директората, а у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије, Министарством одбране и Министарством унутрашњих послова.

На састанцима који су претходили финалном предлогу Наредбе, представници надлежних институција су предложили, да се осим рејона изнад Уваца, забране летови изнад Трешњице и Милешевке.

Наредбу о успостављању условно забрањених зона донеће Директорат.

Пуљачки мост и Гујанички залив на Златарском језеру Пуљачки мост и Гујанички залив на Златарском језеру (foto: В. Јоксимовић)

Почетком августа, Фондација за заштиту птица грабљивица саопштила је да је због прелетања хеликоптера у Специјалном резервату природе Увац, шест младунчета спало из гнезда.

Како су тада навели, хеликоптер је летео око гнезда у колонији белоглавих супова у критичном периоду кад су се младунци припремали за полетање са гнезда, те су преплашени од хеликоптера превремено искакали из гнезда и падали у језеро.

ГЗС/Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

uvačko jezero beloglavi supovi zabrana letenja


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.