Алем Ровчанин : Изузетно је тежак посао новинара у локалним медијима

glaszapadnesrbije.rs 10. октобар 2020. године Друштво Коментари

Алем Ровчанин : Изузетно је тежак посао новинара у локалним медијима, Фото: ГЗС Алем Ровчанин : Изузетно је тежак посао новинара у локалним медијима, Фото: ГЗС

Релативно мале средине и људи које познајемо некада могу да буду и олакшавајуће, али врло често и отежавајуће околности. Новинари су доста мање плаћени јер раде за један медиј, а скоро сви су упућени на локалне буџете, - истиче Алем Ровчанин, власник портала ПП медиа из Пријепоља.

Алем Ровчанин, оснивач и власник портала ПП медиа, дописник Вечерњих новости, Танјуга и ТВ Нови Пазар говори за Ужице Медиа о раду у локалним медијима првенствено у Златиборском округу информишући из Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши. Својим професионалним радом истакао се и као дописник националних медија и телевизије.

Посао новинара у локалним медијима је изузетно тежак, с обзиром да нажалост живимо у друштву где смо изложени различитим врстама притисака кроз нашу професију и свакодневни посао. Релативно мале средине и људи које познајемо некада могу да буду и олакшавајуће, али врло често и отежавајуће околности, – истиче Ровчанин.

Од отежавајућих околности наводи пример да недавно док је чекао укључење у програм једне локалне телевизије пришао му је незадовољни суграђанин и почео да му прети из чиста мира.

– Изложени смо разним врстама притисака од различитих људи, али друга страна су и лепи тренуци када смо у прилици да кроз наш рад помогнемо како широј друштвеној заједници тако и појединцима.

Говорећи о економском положају новинара у локалним срединама наш саговорник истиче да су „доста мање плаћени јер раде за један медиј, а скоро сви су упућени на локалне буџете. Одмах ако се нека вест или извештавање не свиди локалном моћнику врло често се деси да онда буду кажњени на медијским конкурсима смањењем или неретко и укинутим средствима“.

Алем Ровчанин  (Фото: ГЗС) (Фото: ГЗС)

Упитан да ли постоји локална солидарност новинара и да ли у неким сегментима и професионалније извештавају од колега из великих редакција?

Сасвим сигурно проблематику локалне средине не може знати неко ко ће да дође са стране, превенствено мислимна Пријепоље, јер боље ми знамо средину у којој живимо и радимо, него неки медији из Ужица, Чачка или Београда. Много боље смо упознати са свим проблемима који муче “малу, локалну заједницу”, али и са њеним лепотама које треба представити широј јавности. Примера ради кроз туристичке потенцијале и њихово представљање можемо помоћи својој средини тако што ће то привући туристе на основу нашег текста или фотографије.

Вукица и Алем (Фото: ГЗС) (Фото: ГЗС)

Када говори о свом раду каже да је делимично задовољан и да му је требало доста времена, улагања и енергије. Мисли да не би могао опстати на тржишту у данашњем времену када би радио само за један медиј.

Новинари који раде у локалним срединама “хватају сламку спаса” качећи се за велике медије са којима раде. То не повлачи у први мах финансијска средства него и друге бенефите који се могу материјализовати у малој средини, – закључује Алем Ровчанин.

ГЗС / Ужице Медиа

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

novinar alem rovčanin ppmedia


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.