Од данас обавезна пријава гостију преко еТуриста портала

glaszapadnesrbije.rs 01. октобар 2020. године Туризам Коментари

Лепоте Златарског језера Илустрација

Сви некатегорисани угоститељски објекти од данас ће бити у обавези да пријаве све домаће и стране туристе, преко централног информационог система еТуриста.

Законска обавеза односи се на угоститеље који пружају услуге смештаја у некатегорисаном угоститељским објектима попут хостела, преноћишта, коначишта, конака, мотела, ханова, етно кућа, салаша, вила, кампова, кампинг одморишта... објављено је на сајту Министарства туризма.

Обавеза се, такође, односи и на угоститеље који пружају смештај у некатегорисаним угоститељским објектима за смештај наутичког туризма, као и ловног туризма - ловачки дом, ловачка кућа и ловачка колиба.

Сви они су у обавези да због евидентирања поднесу пријаву јединици локалне самоуправе на чијој територији се објекат налази.

Уколико угоститељ не испуни своју обавезу, чини прекршај из закона о угоститељству и о странцима, о чему ће бити обавештена туристичка инспекција и служба за странце МУП-а.

Локалне самоуправе дужне су да воде евиденцију угоститеља и угоститељских објеката, који услуге смештаја пружају у некатегорисаним угоститељским објектима, као и категорисаним објектима домаће радиности (кућа, апартман и соба) и сеоског туристичког домаћинства, и да их унесу у централни информациони систем.

Законом су запрећене прекршајне казне за неиспуњење ових обавеза, тако да одговорном лицу у локалној самоуправи прети новчана казна од 50.000 до 100.000 динара.

Напомињу да од данас еТуриста постаје једини извор података Републичког завода за статистику о туризму.

ГЗС/Танјуг

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

prijava gostiju eturist nekategorisani objekti


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.