У бари - огледало!

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 27. септембар 2020. године Друштво Коментари

Околина „Панораме“ и центар туристичке сезоне заслужују лепши  изглед (Фото: Д. Гагричић) Околина „Панораме“ и центар туристичке зоне заслужују лепши изглед (Фото: Д. Гагричић)

Ситница или ругло на окућници „Панораме“ – свеједно: ружне слике одлазе са места сусрета и виђења, испраћаја и растанака на Златару.

Они који памте дане од отварања хотела „Панорама“, а то је пола века и осам месеци, кажу да не знају за ружнију слику од ове испред првенца туризма на Златару: бара или језерце у удубљењу, закрпе од бетона и асфалта, рупе, шљунак...?!!

А ово је место првих сусрета са планином или виђења и сретања  гостију, намерника, излетника  и мештана, упознавања и договора, испраћаја и растанака... 

Незаобилазно место због паркинга, околних објеката или спортских терена и видиковца, због инфо центра, сувенира, џиџа и рукотворина, те у шетњи или бежању од точкова камиона на регионалном путу који пресеца Бабића Брдо. 

Ово је окућница  „Панорама“, а кажу да хотел није власник земљишта, нити је, наравно, кривац за овако ружну слику. То је, пак, брига оних који су се јагммили за власт или се хвале да „седе на општинским парама“. Њима, очигледно, то не боде очи...?! 

Велика уложена средства и сав онај труд значајног броја угоститељских радника и преданост послу – остају у сенци неких „ситница“ или, једноставно речено, ругла несхватљивог за планинску лепотицу.

Златар се чува бригом о лепоти, а не празном причом Златар се чува бригом о лепоти, а не празном причом

У рупама и бари се огледа сав наш немар, овде у воду падају све оне  поштапалице - „мој лепи Златар“,  „моја дивна Варош“ и хиљаде ноћења,  којих су  надлежнима пуна уста пред ТВ камерама и микрофонима у недостатку приче о урбанистичкомм  уређењу и комуналном опремању туристичке зоне, плановима развоја, садржајима и квалитету услуге, новим кадровима и  спортским теренима...На песму „Трла баба лан“ личе приче  о нетакнутој природи кад смо сведоци толико „кавери“ и гомила земље  камена и шута  поред путева или на застанцима и стајалиштима, а изостаје замена осушених, поломљених или посечених стабала четинара...?!

У воду падају сви они рокови незавршених објеката – од стадиона до „балонке“, безуспешних продаја  објеката  или коришћења ресторана, те бројке хотела која не може да прође цифру од три, као и укалањања септичких јама и доласка канализације  у делу летовалишта и зимовалишта...

Иако су посетиоци принуђени да је заобилазе, бара у оскудици  понуде добро доће за занимацију малишана. За који дан ће је осушити јесење сунце или миољско лето. И смениће је, ваљда, далеко преча тема – зимска сезона и договор о скијалишту, прошле године најављен за септембар??!!?? 

Ови рeдови су и написани да нас опомену да се слични пропусти не понављају, да пробуде успаване савести, а и да се запамти стара еколошка заповест: „Ако ме волиш – чувај ме!“

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

turizam panorama zlatar parking


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.