Бистрички тунел чека војску Србије

novosti.rs ( Д. Гагричић ) 19. јул 2020. године Друштво Коментари

Напуштено - изведена тек трећина радова: војно градилиште  у Бистрици (Фото: Министарство одбране) Напуштено - изведена тек трећина радова: војно градилиште у Бистрици (Фото: Министарство одбране)

Пре 24 године напуштено градилиште ЈНА у Лимској долини опет доспело у жижу јавности. Објекат грађен за складиштење нафтних деривата, а јавност узнемиравана гласинама о „отровном лонцу“. Долазак брдског батаљона ВС подгрејао наде мештана за нова радна места.

Градња и намена тунела ЈНА у Бистрици, поред Лима и магистрале за море, недалеко од раскрснице путева за Пријепоље, Нову Варош и Прибој, годинама је био под велом тајне и гласинама узнемираво грађане, а после десетогодишњег затишја - опет привлачи пажњу јавности.

Пролетос је најављен долазак брдско-планинског батаљона Војске Србије и градња касарне на подручје Прибоја, а у круговима блиским локалним властима војно земљиште у Бистрици се помиње као мала база или пункт.

Радови започети 1986. године у брду Плоча и извожење земље и камена на плато између језера и станице на барској прузи у Бистрици изазивали су опречне ставове. У време старе "Југе" дизала се прашина у Лимској долини питањима: шта крију подземна окна, шта ће да се складишти...?

У почетку рата у Босни овде су белосветски хушкачи и домаће мутиводе тражили тајна скровишта и логоре муслимана, а касније је дежурна тема био нуклеарни отпад. Гласине су се распредале о "чудним возилима", ређале су се петиције, одборници и посланици су Бистрицу проглашавали за "отровни лонац". У два наврата су екипе из Института "Винча" мериле радиоактивност, умиривале јавност, Војска је писала саопштења да се ништа не складишти...

Због недостатка пара, радови су прекинути 1996. године, а тек крајем 2011. године је Министарство одбране Србије први пут отворило објекат бивше ЈНА за групу новинара и представнике локалне власти, у жељи да стави тачку на енигму.

Шанса - туунели у стенама поред Лима и магистрале (фото: Д. Гагричић) Шанса - туунели у стенама поред Лима и магистрале (фото: Д. Гагричић)

- Неколико километара тунела, који се рачва у више праваца, са нишама и "џеповима" од по десетину квадрата, али и дворанама високим 12-15 метара, површине као мини-спортски терени. У подземном објекту окованом бетоном или голим каменом - ништа необично, сем остатака давно напуштеног градилишта и великих просторија сувих као барут - записао је аутор ових редова, тада извештач "Новости".

Забележено је и да део тунела има вентилационе отворе и уграђену расвету, а већи део пода има бетонску подлогу и канале за каблове инсталација. Кроз тунел бије врело воде, а језерцету се не може прићи...

- Војни објекат грађен је за складиштење нафте и нафтних деривата, а може се користити и за друге робне резерве. Изведена је тек трећина радова - истакли су тада представници Војно-грађевинске управе МО Србије.

Раскрсница - путеви за Прибој, Пријепоље и Нову Варош Раскрсница - путеви за Прибој, Пријепоље и Нову Варош

Било је идеја да се део објекта заврши и користи за складиште, један произвођач је тунеле тражио за магацин кромпира, али су на све убрзо пали прашина и заборав. СО Нова Варош је 2016. године донела одлуку да од Војске Србије купи мини ХЕ, снаге један мегават, саграђену поред улаза у тунел за потребе градилишта и робних резерви.

Мини - хидроцентрала

- Крајем прошле године представници Министарства одбране су нам рекли да је у току процена вредности објеката мини-хидроцентрала на реци Бистрици, па ће куповину понудити локалним општинама или приватницима. Овде је неопходна санација цевовода и замена дела опреме - каже председник Општине Нова Варош Радосав Васиљевић. - Можда нове околности и долазак батаљона ВС све мењају. Надам се да ће то ускоро бити јасније.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

bistrica tunel


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.