Јаворски сабор двојничара и фрулаша

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 17. јун 2020. године Друштво Коментари

Прве награде и аплаузи - полазници школе фруле из Бруса Прве награде и аплаузи - полазници школе фруле из Бруса (Д. Гагричић)

По 25. пут, у суботу, 27. јуна, откривају младе наде у свирању на дрвеним инструментима. Такмичење код шумарске куће, недалеко од споменика мајору Илићу, Карађорђева шанца и Василијине чесме.

У подне у суботу, 27. јуна, почеће 25.  Сабор двојничара и старих инструмената Србије.  Сабор посвећен народној традицији одржава се код шумарске куће, украј пута Ивањица - Нова Варош, недалеко од споменика мајору Илићу, Карађорђевог шанца и Василијине чесме.

Већ две и по деценије Јаворски сабор открива младе  наде и таленте у свирању на старим дрвеним инструментима.Такмичари који покажу умеће и три године заредом освоје прво место стичу звање „мајстор двојница“,  док остале чекају пехари за прва три места у категоријама млађих и старијих такмичара. У ревијалном делу сабора наступиће фолклорни ансамбл Дома културе у Ивањици.

Белег у славу и част јунака Јаворског рата Белег у славу и част јунака Јаворског рата

Сабор организују Дом културе у Ивањици и Месна  заједница и Основна школа „Мајор Илић“ из Кушића, а покровитељи су Министарство културе и информисања Србије и Општина Ивањица.

Сабор се одржава у славу и част јунака Јаворског рата (1876) и мајора Михаила Илића, команданта Друге ужичке бригаде Српске војске, који је у 32. живота, у јуришу на турски шанац на Јанковом вису,  отишао  у легенду и песму. 

Јаворски сабор се деценијама одржавао у недељу пред Видовдан на дан Калипољске битке Јаворског рата, почев од 1907. године и откривања споменика јаворским јунацима. Белег је подигнут   пет година пре ослобођења Старог Влаха 1912. године у Првом балканском рату, недалеко од царинарнице „на старој граници“ и  „чува Јавор и шанце Вождове, Старом Влаху мотри на друмове...“

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

javor javorski sabor


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.