Ко "исправља" Увачке меандре?

Ана Вуковић / zlatarinfo.rs 29. мај 2020. године Друштво Коментари

Specijalni rezervat prirode Uvac (2016. godina) Увачки меандри чекају туристе (фото: А. Арнаутовић)

Ко је у праву - Резерват Увац или чамџије, да ли надлежни намерно одуговлаче са потписивањем уговора са власницима туристичких чамаца који су прошли фебрурски тендер, или се документи не потписују јер „и над попом има поп“ односно јер је Завод за заштиту природе донео нове услове, и у којој мери демонстранти издижу лични интерес изнад интереса читавог „еснафа“?

Ова питања у центар пажње дошла су данас када је део чамџија са Увачког језера због „отезања“ са потписивањем уговора решио да се побуни на прилично драматичан начин - штрајком глађу. Епилог ове чамац револуције, одлучили су по хитном поступку чланови скупштине резервата, биће понављање јавног позива, због нових услова које је поставио Завод за заштиту природе, због чега се, истиче Миљка Дучић, директорка Резервата и чекало са потписивањем уговора, иако сезона, наглашава она, ни по претходним прописима, никако није ни могла да почне до првог маја.

- У фебруару смо, као и сваке године до сада, учествовали на јавном позиву који је објавио Резерват „Увац“, који је иначе управљач заштићеним подручјем резервата. Они су били дужни да са са свим превозницима који су испунили услове јавног позива у датом року (15.април) закључе уговоре, без којих немамо право да превозимо госте. У више наврата ишли смо код директора управљача, председника надзорног одбора, као и председника општине Нова Варош, али смо остали без икаквог одговора. Људи нас зову сваки дан, одбијамо велики број гостију, иако држава промовише летовања у Србији - објаснили су незадвољни власници чамаца своје мотиве за ступање у штрајк у мејлу послатом нашој редакцији, који је потписао предузетник Данило Пауновић.

Миљка Дучић, директрорка, одговара штрајкчима да Резерват „Увац“ има услове којих мора да се придржава и кровне институције чије инструкције мора да прати. 

- Ново решење Завода за заштиту природе стигло је 26. маја са новим мерама и ограничењима и став скупштине, као и став надлежног министарства је да се јавни позив мора поновити у најскорије време, и то поштујући услове Завода. Власници чамаца који су прошли први позив, уколико желе да се поново јаве неће бити излагани никавим додатним трошковима - објашњава Дучић.

Тако ће према новим условима бити дозвољено максимално шест пловила у покрету у самим меандрима, док је раније било могуће да шест чамаца буде на „воденом огледалу Увачког језера“ односно на читавом језеру, од бране на Растокама до цеви. Ограничења су прописана због заштите колоније белоглавих супова настањене у меадрима.

- План је да се све око новог јавног позива оконча до 15. јуна кад и хотелијери и туристички радници најаљују почетак сезоне. Спремни смо да власницима чамаца изађемо у сусрет и нико од предузетника који су прошли претходни јавни позив и имају заказане туре у том периоду, уколико се јаве управљачу и доставе термине и број туриста који су уплатили вожњу, неће вратити своје путнике - истиче Дучић и додаје да ће се настојати да чамџије раде сваког дана уместо, као што је због велике заинтересованости, раније било одлучено - по систему пар-непар.

Управо овај систем по коме део чамџија вози једног, а део другог дана разглог је и због кога су се међу самим „еснафом“ појавила трвења.  

Један од припадника клана који се данас није уздржавао од хране, а желео је да остане анониман, објаснио је да међу штрајкачима глађу има предузетника којима је у интересу било да се уговори потпишу баш по тим старим условима. 

- Део њих се снашао и тендер прошао са две фирме. Један дан ради једна, други дан друга, а чамац као и радници су исти. Они тако возе свакодневно, док ми, који нисмо желели да изиграмо систем чекамо свој ред. Зато им је и стало да се уговори што пре потпишу, како би, по старим условима задржали монопол на језеру - истиче наш саговорник.

Уколико је ово што се прича међу чамџијама истина, остаје нада да ће ове домишљатије предузетнике нови позив строжијим условима приволети на фер игру по којој играју и њихове колеге. 

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

specijalni rezervat prirode uvac krstarenje miljka dučić


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.