Србин и Чачанин ради на испитивању лека против короне: Трамп одобрио употребу

glaszapadnesrbije.rs 03. мај 2020. године Друштво Коментари

Доктор Дејан Глишовић ради на испитивању лека Ремдесивир, фото: приватна архива, ГЗС Доктор Дејан Глишовић ради на испитивању лека Ремдесивир, фото: приватна архива, ГЗС

Поводом вести која је у петак обишла свет, да је одобрен први и за сада једини антивирусни лек против корона вируса узрочника пандемије КОВИД-19, разговарали смо са доктором Дејаном Глишовићем пореклом из Чачка, Србином који ради у једној од највећих компанија за клиничка испитивања лекова “Pharmaceutical Research Associates” и који је члан истраживачког тима управо за овај лек.

Он је за Глас западне Србије појаснио о каквом леку се ради и да ли има наде да се уз помоћ тог лека супростави овој зарази.

"Ради се о препарату под именом ’Ремдесивир’, фармацеутске компаније Гилеад, на чијем клиничком испитивању и ја радим са тимом истраживача. У последњих неколико недеља применили смо лек на преко 1000 пацијената у оквиру клиничке студије у коју сам укључен као Медикал Директор. У току је извођење неколико паралелних студија а лек је у досадашњој примени показао охрабрујућу ефикасност тако да је у петак по хитном поступку добио ванредно одобрење за ширу употребу у болницама" - казао је Глишовић за Глас западне Србије.

Када и где се може набавити овај лек, др Глишовић каже да се лек не може набавити у слободној продаји и да ће бити дистрибуиран директно болницама.

" Морам да кажем да су ово само почетни резултати и да је одлука ФДА привремена и односи се само на примену у болничким условима у облику инфузије код пацијената у најтежем стању који су на респираторима. Ми ћемо у међувремену наставити рад на студијама које су још у току како би се прикупили додатни подаци о ефикасности и профилу нежељених ефеката. Уколико будемо имали повољне резултате надам се да ће Ремдесивир ускоро бити одобрен и за примену у раним фазама болести где верујем да би могао бити још ефикаснији. Први резултати показују да овај лек може скратити дужину опоравка пацијената за око 30 одсто. План је да се његова примена допуни још неким лековима, на чијем се развоју такође ради, а који би у комбинацији значајно утицали на повећање ефикасности терапије. При том треба имати на уму да су ово резултати који су постигнути код пацијената у најтежем стадијуму болести и да би ефекат терапије вероватно био већи уколико се лек да пре него што пацијент дође на респиратор. У том случају долази у обзир и евентуално увођење додатних фармацеутских форми лека (поткожна ињекција а можда чак и назални спреј) што би омогућило да се започне терапија одмах по појави симптома, можда чак и у кућних условима, јер верујем да ће лек показати најбоље резултате ако се примени већ у раним стадијумима болести. Толико могу да кажем за сада. У наредних неколико недеља имаћемо више података али је у сваком случају ово за сада охрабрујући помак" - истиче Глишовић.

Иначе, др Дејан Глишовић је завршио Медицински факултет у Београду, а од 2006. године живи у С.А.Д. где ради у једној од највећих компанија за клиничка испитивања лекова “Pharmaceutical Research Associates”.

Рођен је у Београду  а родитељи су му пореклом из западне Србије. Отац Љубиша Глишовић из села Ракова код Чачка био је познати доктор ОРЛ медицине, преминуо је 2006. године, док му је покојна  мајка Надежда била родом из села Бранчићи код Љига.  Он каже да Србија и Чачани увек могу рачунати на њега јер му је отаџбина увек на првом месту.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

covid-19 dejan glišović


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.