Волонтери Црвеног крста помажу најугроженијима

ppmedia.rs 22. април 2020. године Друштво Хуманитарне акције Коментари

Волонтери нововарошког Црвеног крста стижу до најугроженијих суграђана Волонтери нововарошког Црвеног крста стижу до најугроженијих суграђана

У организацији Црвеног крста и Трансфузије крви из Ужица у ванредном стању, одржана је акција добровољног давања крви. Уз све мере предострожности, које су прописане од Владе Републике Србије а које смо обезбедили уз помоћ волонтера, одзив добровољних давалаца крви је био одличан.

На акцију се одазвало 76 потенцијалних давалаца крви, од чега је ову драгоцену течност дало њих 59. Због социјалне дистанце у предвиђеном термину за даваоце крви, остало је око 30 – ак наших суграђана који су били заинтересовани да дају крв, али нису могли. Из ових разлога, са Трансфузијом крви из Ужица смо договорили ванредну акцију добровољног давања крви која ће се одржати 13.05.2020.године.

Црвени крст Нова Варош је од проглашења ванредног стања са свим својим капацитетима мобилан и одговара хуманој мисији на терену, помажући најугроженијим суграђанима да бар мало лакше преброде стање пандемије изазване корона вирусом.

Црвени крст - помоћ

-Kонтинуирано са Штабом за ванредне ситуације и Центром за социјални рад сагледавамо потребе наших најугроженијих суграђана на терену, посебно на сеоском подручју које је у нашој општини веома разуђено. Наши волонтери су присутни на терену и предано завршавају све поверене им задатке. Најугроженијим суграђанима, који су већином концентрисани на сеоском подручју подељено је 250 пакета са основним животним намирницама. Стизало се до најудаљеније куће и дневно прелазило до 300 километара. Наши волонтери такође су на терену делили новчану помоћ коју је обезбедила општина и Центар за социјални рад, у износу од 3.000,00 динара домаћинствима чија укупна примања не прелазе 20.000,00 динара. Новац се делио на основу спискова и решења  Центра за социјални рад. Новац је добило у овом периоду преко 800 домаћинстава која су испуњавала ове критеријуме – навела је у писаној изјави Милена Јојевић секретар нововарошког Црвеног крста.

Црвени крст - помоћ

-На велики петак, на 4 банкомата, наши волонтери су дезинфиковали исте у јутарњим часовима у времену од 4 до 7 часова и помагали нашим старијим суграђанима да безбедно подигну новац којом приликом услуге са банкомата је користило 30 најстаријих суграђана. На неколико пунктова у граду наши волонтери су помагали да се из цистерни поделе дезинфекциона средства нашим суграђанима. У сарадњи са градском библиотеком наши волонтери су по позиву носили тражене књиге на адресе наших суграђана, где је уручено 30 књига. На овај начин најстаријим суграђанима омогућено је да на један квалитетнији начин проведу време у својим домовима – закључује Милена.

Црвени крст Нове Вароши ће и даље у складу са потребама и ситуацијом на терену доприносити да се пандемија изазвана корона вирусом што пре заврши и живот крене у нормалнијем правцу.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.

covid-19


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.