Ко је отпустио десет одсто радника не добија помоћ: Влада усвојила уредбе о економским мерама

novosti.rs ( Д. С.) 10. април 2020. године Економија Коментари

Nova Varoš - ZlatarFest 2016 Нова Варош (фото: Раде Прелић)

Према овим уредбама, сви привредни субјекти у приватном сектору могу да користе мере прописане овом уредбом под условом да почев од 15. марта 2020. године па до дана ступања на снагу ове уредбе, нису смањивали број запослених за више од 10 одсто.

Свака фирма ће морати да отвори наменски рачун, укључујући и паушалце, преко кога ћемо уплати тај новац, тако да ће он сигурно морати да буде прослеђен запосленима. Сваки послодавац може да исплати на свој терет и већу зараду, али Влада на то не може да га примора.

Велико правно лице има право на уплату бесповратних новчаних средстава у износу од 50 одсто основне минималне нето зараде за март 2020. године, и то за запослене којима је решењем утврђен прекид рада након увођења ванредног стања. Исплата ће се такође вршити у мају, јуну и јулу, у износу 50 одсто минималне зараде за месец март. И они су у обавези да отворе наменски рачун, преко кога ће ићи та исплата. То је новац који послодавац може да урачуна у минималну накнаду зараде од 60 процената, а може да иде и као додатак на тих 60 одсто од укупне зараде запосленог.

Привредни субјекат у приватном сектору губи право на коришћење фискалних погодности и директних давања уколико у периоду од увођења ванредног стања па до истека рока од 3 месеца од последње исплате директних давања, смањи број запослених за више од 10 одсто не рачунајући запослене који су закључили уговор о раду на одређено време пре 15. марта 2020. године за период који се завршава у поменутом периоду.

Када је реч о финансијској подршци привредним субјектима за одржавање ликвидности издвојиће се 24 милијарди динара за одобравање кредита преко Фонда за развој.

Основни циљ је, како се наводи у саопштењу да се обезбеди подршка предузећима за набавку обртних средстава и подршка за одржавање текуће ликвидности у циљу измиривања обавеза насталих према пословним партнерима, запосленима и држави.

Право на коришћење средстава имаће предузетници, задруге, микро, мала и средња предузећа која су у већинском приватном или задружном власништву. Услов ће бити да обављају производну, услужну, трговинску и пољопривредну делатност.

Кредити за одржавање текуће ликвидности и набавку обртних средтава одобраваће се на рок отплате до 36 месеци, на грејс период до дванаест месеци, по каматној стопи од један одсто годишње. Кредити се одобравају и враћају у динарима.

Минимални износ кредита који могу подићи привредна друштва је 1.000.000 динара а предузетници и задруге 200.000 динара.

Максималан износ кредита може бити:

За предузетнике и микро правна лица до 10.000.000 динара,

За мала правна лица до 40.000.000 динара

За средња правна лица до 120.000.000 динара.

Основни услов за реализацију ових кредита је задржавање броја запослених на дан 16. март 2020, с тим да се како до подношења захтева тако и у току коришћења кредита прихвата одступање од 10 одсто од броја запослених.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.