Опстанак: Помоћи сиромашнима, откупити тржишне вишкове

28. март 2020. године Друштво Коментари

Кромпир Лањски род кромпира чека купце (foto: Архива ЗлатарИнфо)

Саопштење за јавност ГГ О(П)СТАНАК.

Поводом неизвесности дужине трајања ванредног стања и проблема који су настали и могу имати дугорочне последице.

           Сведоци смо свакодневног повећања броја оболелих од корона вируса и великих напора које предузима држава у борби против пандемије. Пре свега искористићемо прилику да се од срца захвалимо свима, пре свега здравственим радницима који ризикују и свој живот за опстанак нашег народа. Наравно  и свим добрим људима који обављају своје послове у овим тешким временима: полицајцима, ватрогасцима, комуналцима, електричарима,  пекарима, возачима, трговцима, поштарима... као и свим волонтерима. Велико Хвала!!!

            Свакодневно смо сведоци нових и нових мера које држава предузима како би се обезбедио опстанак становништва, привреде, пољопривреде... Међутим, некако нам се чини да изостаје озбиљнија акција локалних самоуправа. Чини нам се да они који би у овом тренутку требало да буду најодговорни и да на локалном нивоу предлажу мере , доносе неке препоруке и закључке,  предузимају и реализују исте, су помало безидејни и без храбрости да се ухвате у коштац са насталом ситуацијом.

             Не желимо овај пут да их критикујемо, већ да им предложимо да размисле о следећим важним питањима, која би нашим грађанима пре свега улила сигурност и олакшала живот у ситуацији ванредног стања.

1. Увођењем ванредног стања и полицијског часа, као и других оправданих мера за смањење ширења вируса, дошло је до тога да је највећи број наших суграђана ускраћен за могућност да заради и  обезбеди егзистенцију за себе и своју породицу. У овом тренутку морамо повести рачуна о свима који немају примања,  јер постаће социјални случајеви.

Предлажемо да се свакој породици са примањима мањим од 15.000 динара по члану домаћинства за месец март обезбеди новчана помоћ у износу од 10.000 динара по члану домаћинства како би се превазишла ова тешка ситуација.

2. Увођењем ванредног стања, смањена је потрошња млечних производа. Највећи купци, ресторани, хотели и други више немају потребе за набавком истих, па се полако назире проблем који ће имати пољопривредни произвођачи али и прерађивачи млека. Предлажемо да се под хитно обезбеде средства и  подршка за ову грану пољопривредне производње. Наравно све са циљем,  како не би дошли у ситуацију да се крене са уништавањем сточног фонда. Ово трба урадити по  цену да се откупљује млеко, затим прерађује и дели социјално угроженим категоријама. На овај начин би се заштили и  наши пољопривредници и прерађивачи млека.

3. Произвођачи кромпира још увек имају на залихама велике количине прошлогодишњег рода. Сматрамо да је у овом тренутку неопходно да се донесе одлука о формирању робних резерви  тако што ће се откупити кромпир, јагњад и телад  итд, и оставити на чувању код произвођача, до прераде и/или поделе угроженом становништву. На тај начин би помогли пољопривредницима да добију средства за нови производни циклус и обезбедили да у будућности по завршетку епидемије,  што лакше наставимо нормалан живот и вратимо се  у нормалне токове.

Димитрије Пауновић

О(П)СТАНАК

Нова Варош

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.