Штаб за ванредне ситуације: Радови на пробијању алтернативног пута у најизолованијим прибојским селима

glaszapadnesrbije.rs 21. март 2020. године Друштво Коментари

Пробијање пута у Прибојско село, Фото: Горан Рековић Фото: Горан Рековић

Прибојске Месне заједнице Сјеверин и Стрмац, због свог положаја у средишту нелогичне испреплитаности пограничног појасa Србије и Босне и Херцеговине тренутно су најизолованија и најтежа места за живот у нашој држави.

Једина путна веза са Србијом и матичном општином Прибој за ове две МЗ пролази кроз територију БиХ, па су више десетина старијих и хронично болесних мештана, два пацијента за дијализу, труднице и деца, по увођењу Ванредних мера, остали ускраћени и за најосновнију здравсвену заштиту.

Додатни проблем за подручје на ком живи више од 300 домаћинстава представља и немогућност допреме основних животних намирница у препражњене локалне трговине.

У циљу ургентног решења проблема за житеље ове две месне заједнице, Штаб за ванредне ситуације општине Пирбој обезбедио је средства и отпочео радове на пробијању алтернативног макадамског пута у дужини од 10-ак километара.

Траса пута која се ради на релацији Сјеверин-Батковићи преко Живиница, требало би да у Валовљу споји овај крак са општинским  путем Саставци – Крајчиновићи, без преласка у Босанску  територију. 

Одсечена села у Прибоју

Радове на пробијању пута и реконструкције сеоске амбуланте у Сјеверину обишао је председник општине Прибој Лазар Рвовић са сарадницима, где је у разговору са мештанима истакао: „ Сјеверин и Стрмац су у овом тренутку у најспецифичнијој ситуацији у Србији због граничног режима и ми смо уз апел Влади за помоћ, већ предузели самостално активности у циљу отклањања проблема за нормално функционисање на овом подручју. У првом сегменту смо убрзали активности око отварања амбуланте, уплативши значајна средства за набавку комплетне медицинске опреме и неопходног намештаја и очекујемо да до половине следеће седмице та опрема стигне из Београда како би амбуланта почела са радом најкасније до петка. Обезбедили смо и средстава за ангажовање медицинске сестре и лекара, чиме ће потреба за примарном здравственомзаштитом  поново бити доступна мештанима Стрмца и Сјеверина. У другом сегменту радимо на пробијању трасе пута Батковићи-Живинице – Сјеверин, који је неповољан и због дужине и конфигурације терена и свих параметара, али је једини могућу овом тренутку као алтернатива. Свесни смо да то није пут који би дугорочно задовољовао потребе овог подручја али морамо да га оспособимо за употребу сада, јер нико не зна колико ће ова ситуација да траје...“

Одсечена села у Прибоју

Захваљујући се општинском руководству на помоћи и ургентном деловању, председник МЗ Сјеверин Вујадин Радовић је нагласио: „ Ако знамо колико је тешка ситуација у целој Србији, Европи, свету, онда молимо све да замисле како је мештанима Сјеверина и Стрмца који живе у десет пута тежој ситуацији од опште, у двострукој изолацији. У име наших грађана захваљујем се председнику Рвовићу и његовим сарадницима што су нас посетили и што су одмах почели са пробијањем алтернативног пута који ће нама омогућити да макар хитним случајевима помогнемо и до којих ће сада моћи да стигне санитетско возило. Ми апелујемо на Владу Републике Србије да нам помогне превасходно око несметане допреме животних  намирница на ово подручје чиме би се стекли основни услови за живот у овој неиздрживој двострукој изолацијии мештана Сјеверина и Стрмца...“.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.