У Новој Вароши четири пожара

ppmedia.rs Друштво Коментари

Горели боровина и ниско растиње код Нове Вароши, Горели боровина и ниско растиње код Нове Вароши, (foto: ppmedia.rs (A. Ровчанин))

Нововарошки ватрогасци су у протекла два дана гасили чак четири пожара на отвореном. Горели су ниско растиње и борова шума, а узрок свих пожара је људски фактор.

Из општинског штаба за ванредне још једном апелују на мештане да приликом пролећних радова не спаљују биљне остатке, јер то може имати несагледиве последице. Неодговорнима следе високе новчане казне, док пољопривредна газдинства за која се утврди да су спаљивала жетвене остатке могу изгубити право на подстицајна средства у пољопривреди у периоду од две године.

Три пожара су регистрована у самој Новој Вароши, а један у Бистрици. Пожар који је букнуо у четвртак изнад Мукића јаме, захватио је два и по хектара борове шуме према Брду. Због неприступачног терена било је отежано гашење, па је борба са ватреном стихијом трајала готово цео дан.

Сезона пожара на отвореном ове године је знатно поранила. Сунчано и суво време измамило је пољопривреднике у поља, и мада је тек средина марта увелико се чисте и ливаде, њиве и пашњаци. Очишћено се пали, па се дим вије на све стране.

-Спаљивање биљних остатака нема ни једну корисну сврху, већ само иде на штету пољопривредницима, а уз то је и забрањено законом. Према Закону о заштити од пожара лице које је изазвало пожар дужно је да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервениције у складу са посебним прописом. Прекршајна новчана казна за физичка лица је 10.000 динара, а за правна од 300.000 до милион динара- кажу у Општинском штабу за ванредне ситуације.

Варошке новине и ПП Медиа


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.