Локални медији ћуте о корони?

Драгољуб Гагричић 15. март 2020. године Друштво Коментари

Нова Варош Локални медији заборавили на горућу тему у држави – епидемију короне (Фото: Д. Гагричић)

Изостали извештаји о корацима општинске власти и установа. Прве информације председник општине најављују у понедељак изјутра.

Локални медији у нововарошкој општини, а и околини, пали су на првим испиту кад је у питању епидемија короне вируса: нема ни вести или извештаја о мерама и корацима надлежних.

Локалне медије као да не дотиче горућа тема у држави, а не оглашава се нико из локалне власти, ни из инспекција, ни установа да каже о својим обавезама, предузетим корацима, те снабдевању лековима, робама и горивом, дезинфекцији јавних радних просторија...Брине грађане и исправност воде са Шапоњића врела и низа јавних чесама. 

Бројна су друга питања која треба да олакшају живот у данима који следе или да се предупреде неке ствари. Они у селима зебу хоће ли и за њих у удаљеним продавницама имати артикала, како их допремити, хоће ли бити волонтера, те активиста Црвеног крста и других.

Руку на срце, можда је све у реду и свега имамо, али и то – треба рећи. Бар на порталима и у радио-емисијама, где је то најлакше и најбрже саопштини, пратити из дана у дан... 

Ћути се у локалним медијима о темама за које се ових дана бију новинске куће,радио и ТВ станице Србије и света...?!? Истина, објави се по нека бајата вест из агенцијсклих сервиса о бројевима телефона на који се могу јављати грађана или о броју оболелих, те појединачно укључење из Завода за јавно здравље у Ужицу.

Локални медији имају (или би требало) обавезу да информишу грађане о свим сферама друштвеног живота и збивањима у општини, а не да им преокупација буду изборне листе или да по старом опробаном рецепту, беже од „шкатљивих“ тема или оних питања која нису по мери општинских цензора и комесара или страначких налогодаваоца. Неки и кажу да им поменуто „није у опису послова“ или да „за то нису плаћени“, стално запомагајући да им недостају средства...

Иако се хвале да су (бар поједини) медијске куће, локалци кубуре и са особљем, квалификацијама и (не)писменошћу запослених, пртеним програмским садржајима, а да се и не говори о журналистичком изразу. 

Нова Варош - пут ка Златару Како помоћи да се олакша живот у данима кризе?

Чуди ћутање локалних медија имајући у виду, пре свега, њихову ревност кад су им саговорници челници власти, у чему се утркују. Поједини локалци се хвале да најлакше долазе до информација методом „крушку под њушку“. Да се нико не увреди: у жаргону локалаца то је потурање микрофона саговорнику, па он вергла до миле воље и што га питају и не питају, а онда се не води рачуна о теми и минутажи у програмима и емисијама. 

- Наша је срећа те немамо ни један случај вируса короне! - одговара на наше питање председник Општине Раде Васиљевић, по свему судећи затечен и питањима и прозивкама и медија и власти. - У понедељак ћу инсистирати да се огласе представници Дома здравља, а затим и остали надлежни. Медији, свакако, имају велику обавезу у овом часу.

Подељене паре медијима 

Све нешта мислим да је корона закаснила да се „удене“ у програме конкурса за суфинансирање медијских пројеката у 2020. години?!? У Новој Вароши су паре подељене, али се данима чека одлука и разна су нагађања (можда и неслагања) око расподеле?! Из Општине најављују да ће наредне недеље бити потписани уговори... Хоће ли то пробудити локалце и власт да им тражи одговорност???

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.