Општина финасира археолошка истраживања на Жидовској градини

glaszapadnesrbije.rs 12. март 2020. године Друштво Коментари

Židovska gradina Фото: сајт општине Прибој Фото: сајт општине Прибој

Прибој - Захваљујући општинским средствима, овог пролећа биће започета археолошка истраживања на средњовековном утврђењу Жидовска градина, у МЗ Крајчиновићи, према Горњем Поблаћу, наводи се на сајту општине Прибој.

У питању је један од пет средњовековних градова на подручју Прибоја, поред Јагата, Оштрика Раваничког града и Града Сјеверин, Жидовска градина, којој је најближе поређење са до сада неидентификованим градом под именом Остро, с обзиром на близину села Заостро, односно иза Остро, Заостро.

Уговор о извођењу јавних радова, које ће финасирати Општина Прибој, у среду, 11. марта, потписали су Саша Василић, заменик председника општине Прибој и Саво Дерикоњић, директор Завичајаног музеја, који ће организовати археолошке радове. Овом чину присуствовао је и народни посланик Крсто Јањушевић, који је и иницирао спровођење археолошких истраживања.

Укупна вредност арехолошких радова на утврђењу Жидовска градина, износи 5.000.000,00 динара, а радови ће трајати три месеца у две фазе, док ће бити ангажовано око 20 радника, који ће бити у радном односу док трају радови.

Археолошка истраживања подразумевају припремне радове, чишћење терена, сечу растиња и крчење шибља, обезбеђење прилазног пута, а у другој фази, археолошка истраживања, а потом и конзервацију пронађених остатака града, али и подграђа односно споменика на истом локалитету, односно подножју Жидовске градине.

Почетак радова планиран је за половину марта ове године.

Археолошка истраживања, на средњовековном граду Жидовска градина, када буду завршена, уз већ делом одрађене истраживачке радове на утврђењу Јагат на Малом Бићу, умногоме ће повећати туристичке потенцијале Прибоја, јер мало који град у нашем окружењу има пет средњовековних утврђења односно градова, као значајних културно – историјских споменика, према којима се могу организовати, вишедневне, туристичке туре.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.