Сердар међу Златиборцима

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 02. март 2020. године Друштво Култура Коментари

Сердар Мићић, слика Радомира Верговића из Ужица (Фото: Библиотека) Сердар Мићић, слика Радомира Верговића из Ужица (Фото: Библиотека)

Изложба чајетинске Библиотеке на Златибору „Рујански старешина Јован Мићић – од хајдука до сердара, од сердара до заточеника гургусовачке куле“

Чајетина – У галерији Културног центра на Златибору у среду (19 часова) чајетинска Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" отвориће изложбу „Рујански старешина Јован Мићић – од хајдука до сердара, од сердара до заточеника гургусовачке куле“, аутора Снежане Ђенић, директорке Библиотеке

Јован Мићић (1785-1844), старином из Пиве,  рођен у селу Мачкату,  знаменита је личност ужичког краја из прве половине 19. века,  у годинама израстања српске кнежевине из беспућа и таме турског ропства. Експонати и записи сведоче о животном путу од хајдука и ратника из првих дана Карађорђева устанка, па   „десне руке“ кнеза Милоша Обреновића на граници са Турском, затим кнеза Рујна, старешине среза златиборског и окружног начелника.

У сталном сучењавању са страдањима „бегајућег народа“ на граници, сердар Мићић има несумљиве зслуге  у прихватању избегллица из БиХ и Рашке  области и помоћи бескућницима.Допринео је и оснивању и насељавању варошице Чајетина и подстицао обнову   и  градњу цркава и манастира, а био је сарадник Вука Караџића у прикупљању народних умотворина.

Историја га је запостављала, а не и поједини истраживачи. Чувало га је народно памћење, поготову „на државној међи“, где се борио  „за сваку стопу земље“, а још се препричавају анегдота о постављању границе на Увцу 1833.и 1834. године.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.