Касне припреме за 57. МОСИ

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 28. фебруар 2020. године Друштво Традиција Спорт Коментари

Смотра младости и спорта - са 45. МОСИ у Новој Вароши Смотра младости и спорта - са 45. МОСИ у Новој Вароши (foto: Д. Гагричић)

Од 15. до 19. јула одржаће се 57. МОСИ и 8. „Златарфест“ Oпштинско веће ускоро бира Организациони одбор Како окупити агилан и креативан тим, хоће ли изборна кампања развући снаге?

Како окупити агилан и креативн тим, могу ли се за четири и по месеца надокнадити закашњења у припремама за 57. МОСИ, је ли Варош кадра да буде домаћин као неки претходни градови? – најчешћа су питања ових дана о Играма, највећој аматерској манифестацији младости и спорта на нашим просторима.

Одборници СО  су 27. фебруара донели одлуку да се, уз померање традиционалних термина, 57. МОСИ и 8. „Златарфест“ одрже од 15. до 19. јула. Варијанта „два у један“ оправдава се рационализацијом трошкова и да се, пре свега, неке забавне манифестације не би понављале.

Пошто је седница у четвртак била последња у овом сазиву, део овлашћења СО пренет је на Oпштинско веће, а председавајући Радосав  Васиљевић најавио је да ће за пар дана бити формиран Организациони одбор Међуопштинских омладинских спортских игара. 

Коначно се у граду под Златаром озбиљније проговорило о обавезама и пословима који предстоје. Ова тема је у локалној управи била у запећку или појединости нису избијале у јавност пошто су и медији затајили, како локални, тако и регионални и други. Наиме, месецима грађани нису били у прилици да прочитају или чују о току припрема, да виде графички приказ реконструисаног стадиона (са новом тартан стазом) на Браношевцу и других борилишта.

Кратак рок а пуно посла - стадион на Браношевцу Кратак рок а пуно посла - стадион на Браношевцу

Прилика је да се ускоро исправи низ пропуста и да већ на првој конференцији за медије, по избору Одбора –  тим челника Општине, Спортског савеза и задужених за објекте и остали актери припрема поднесу – први рапорт.

Пракса је и да све информације – како о раду Скупштине и Сталног комитета МОСИ, тако и о припремама града домаћина - буду на сајту, доступне грађанима, учесницима, медијима... 

Две манифестације су крупан залогај и више је разлога за  оправдане зебње како ће тећи припреме, пре свега  да се створе услови за надметање и боравак око 2.000 - 2.500 спортиста  из  тридесетак градова и општина са тромеђе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Нова Варош је била домаћин 45. МОСИ пре 12 година, баш у изборној години, па је пуно тога рађено у последњи час (шминкање и крпљење, уз изостанак неких помињаних радова). Шкрипало је и у организацији: такмичари и вође екипа жалили су се на сатницу, удаљеност  (разруђеност) терена, па на  превоз, недостатак паркинга, а било је похвала, у првом реду на такмичења у појединим дисциплинама и солидне судијске екипе.

Хоће ли варошки клубови искористити предност домаћег терена? Хоће ли варошки клубови искористити предност домаћег терена?

Сада се стрепи да ће припреме за МОСИ остати по страни током изборне кампања. Наиме, многи тврде да ће се развући снаге док се буду тражили одговори на питања: како Нову Варош извући из тешке економске кризе, кадровске оскудице и лоше политичке ситуације (тензије, незадовољство, спорења, табори у низу странака, удари интересних група)?! Да ли ће бити тешкоћа у координацији  активности?  – остаје да се види.

 Љубивоје Вранић, председник Спортског савеза,  каже да је комисија за спортске терене завршила свој део посла и чека се да „шева запева“ и временски услови омогуће радове. Он подсећа и да је  Соколац (домаћих 56. МОСИ) најавио подршку спортских и медијских радника.

Ускоро ће се знати и судбина „балонке“ на Бабића брду (о чијем завршетку, трошковима и дуговима власт ћути), као и да ли ће до Игара бити окончана реконструкција сале градске основне школе.

Тежак задатак чека и спортске клубове: да, поред учешћа у организацији Игара – припреме такмичаре и што боље искористе домаћи терен. 

Ваља подсетити да су Игре Тромеђе од оснивања, 1954. године, биле  - празник, иза њих су остајали умивени градови, нови терени и клубови, спортски рекорди, јунаци и надметања за памћење, чете волонтера, другарства и пријатељства...

Чека се конкурс за амблем Игара Чека се конкурс за амблем Игара

 Искуства Прибоја 

Драгоцено искуство и помоћ Варошанима може бити  и сајт Општине Прибој на коме је још увек комплетна документација о 55. МОСИ, од кандидатуре, реда вожње у административним пословима, до тока припрема, подршке државе, садржаја и сатнице  Игара и пратећих манифестација,  билтена, рада Прес центра, оцена актера... 

Амблем МОСИ

Ускоро ће бити расписан конкурс за  лого 57. МОСИ, чије ће идејно решење садржати саставни део  званичног МОСИ амблема. 

Очекује се и снимање филмског записа, који ће представити спортску инфраструктуру града и домете спортиста, као и туристичке потенцијале краја. То је устаљена пракса, а промотивни материјал  намењен је медијима и градовима учесницима Игара, као и да обиђе Србију. Очекује се да ће сценарио и снимање бити поверени креативном тиму.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.