Почела „балван буна “

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 04. фебруар 2020. године Друштво Коментари

Напорна сеча, тешко извачење трупаца Напорна сеча, тешко извачење трупаца (foto: Д. Гагричић)

Власници 13 стругара захтевају да Општинa одложи издавање у закуп хале у Кокином Броду, у којој послује фирма из Тутина. Ко врбује раднике и коме су Тутинци трн у оку, док запослени на стругарама треже веће сатнице. У игри странчарење и оптужбе, а кроје се изборне листе.

Јутрос је група од 13 привредника – валсника стругара у околини Нове Вароши од председника Општине и  тела СО Нова Варош затражила  одлагање за 5. фебруар заказаног надметања за издавање у закуп пословног простора  у бившој фабрици намештаја „Инова“ у Кокином Броду, као и да се распише нови оглас.

Овим је започела „Балван буна“,  у којој се конци вуку из неколико центара, са различитим интересима, а припреме и незадовољство су тињали последњих месеци.

На фејсбук страници „Варошког ока“ јутрос је, преко једног аквоката,  на више од три стране текста објављен захтев стругара у коме су тврди да оглас садржи низ недостатака, па је поступак јавног надметања од самог почетка у супротности са прописима, те да они нису имали прилику за увид у документацију и пословни простор. 

Захтеви да се одложи издавање хале у Кокином Броду Захтеви да се одложи издавање хале у Кокином Броду

Они подсећају да у том објекту фирма „ES pellets doo Tutin“,  већ скоро годину дана послује без правног основа. Пословни простор је, иначе био у закупу  „Merser trade  doo Priboj“, са којом је уговор Општина раскинула 1. октобра минуле године. Потписници захтева подсећају да се тако крше прописи и уредбе, фаворизује један учесник јавног надметања (у  чему постоје скривени интереси), па траже –  једнаке услове.

С друге стране, незванично се сазнаје да је компанија из Тутина трн у оку нововарошких стругара, који се плаше да им не преузме део радника примамљивим понудама  у висини зарада. Власници стругара замерају председнику Општине Раду Васиљевићу да им је окренуо леђа и врбује раднике за Тутинце.

Учешће у „Балван буни“ узео је и  део запослених, који раде под тешких условима код приватника у долини Злошнице, на Бабића Брду, Акмачићима и у околини – захтевом за већим сатницама у сечи балвана и на бансецима. Уместо два или 2,2о и 2,5о евра по сату – траже три евра! Очигледно да су свесни да газдама гори под ногама, да је сезона на прагу, па их терају да – дреше кесу!

Велики број запослених у сечи, превозу и преради грађе Велики број запослених у сечи, превозу и преради грађе

- Неће им то бити неки издатак јер се одавно хвале да раднике плаћају продајом окорака и пиљевине за пелет! – казује један од радника  у пилани.

Не седе скрштених руку ни власници шума и траже већу цену грађе. Обловина чамовине је, кажу, „избила“ на 100 евра по кубику и то са кором при мерењу.

Нису у игри само економски мотиви и тржишни  услови. Очигледно је да политички разлози, предизборна грозница и прикупљање изборних поена, али и обрачун са донедавним пајташима и онима који су их из ко зна све којих разлога разочарали – узимају маха. Битка за плен и бираче увелико је започела три месеца пре гласања. Најављује се и „сеча ага и бегова“, те рампе за вечите кандидате  и кроје изборне листе, праве рачуни без крчмара. 

На шта ће све изаћи започети неспоразуми, ко ће остати кратких рукава,  ко ће се домчати „масне кутлаче“ –  остаје да се види. Неки од актера најавили су саопштења, те податке о другој страни. Можда то само „бацају прашину“, као у сличним ранијим случајевима или  плаше мечку решетом, што би народ рекао.

Прерада дрвета у запећку власти    

Ваља подсетити да су шумарство и прерада дрвета једна од најзначајних грана привређивања у нововарошкој општини, пре  свега због броја радника, ангажовања машина и камиона, па нових погона за пелет. Овде се и значајан део промета обавља у сивој економији, део раданика је непријављен, док се сељаци жале на оштећене шумске, засеочке и сеоске путеве и да нико не стаје на њихову страну или то чини у ретким ситуацијама. Већа пажња се поклања само кад  неко загалами или потегне „случај“.

Балвани - под теретом страдају путеви Балвани - под теретом страдају путеви

Нема ни удруживања у дрвопреради и пласману, једино ако „зла година не натера орла да спава са кокошкама“!    

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.