Таксистима по 8.000 евра субвенције за нова возила

ppmedia.rs Друштво Коментари

Taksi Илустрација

Влада Србије усвојила је уредбу по којој ће таксисти моћи да набаве нова возила уз субвенцију државе од по 8.000 евра. Један од услова је, међутим, да ново такси возило мора имати вредност не мању од 13.000 евра.

Влада је донела Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане набавке путничких возила за потребе обнове возног парка такси превоза као јавног превоза, у којој се наводи да ће субвенција по једном возилу износити 8.000 евра.

Прописан је и низ услова за добијање дотације од државе. Kако се наводи у Уредби, вредност новог путничког возила чија се набавка субвенционише мора имати вредност не мању од 13.000 евра. Такође, помоћ из буџета се додељује за куповину аутомобила који имају “потпуно електрични, хибридни или погон на компримовани природни гас” или “задовољавају најмање еуро 6 стандард у погледу емисије издувних гасова”.

Услов је и достављање доказа да је такси превозник измирио све доспеле обавезе по основу јавних прихода, односно да је закључио споразум о репрограму о исплати пореског дуга, с тим да тај дуг не може да износи више до 500.000 динара.

Да би користио субвенцију такси превозник дужан је да пре њене исплате, плати износ у види од најмање 15 одсто од купопродајне цене новог возила на име учешћа за наменски кредит или лизинг.

Право набавке нових возила имају такси превозници који обављају ту делатност најмање годину дана од дана ступања на снагу ове уредбе, а субевнционисана набавка њихових возила спроводиће се наредне три године.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.