Мештани код Ариља покушали да спасу изнемоглог белоглавог супа, а онда је наишло јато љутих гавранова

glaszapadnesrbije.rs 24. децембар 2019. године Друштво Коментари

Белоглави суп Илустрација (foto: Раде Прелић)

Мештани Погледа код Ариља јуче нису успели да спасу белоглавог супа, који је изнемогао долетео у атар њиховог села, а акција би вероватно и уродила плодом да се однекуда није појавило јато гавранова.

Један житељ села Вигоште, ваздушном линијом удаљеног 25 километара од Специјалног резервата природе „Увац", где се гнезди велика колонија белоглавих супова, приметио је једну јединку ове врсте на свом крову. Одмах је обавестио Наташу Миливојевић, председницу Еколошког удружења "Рзав" из Ариља.

- Грађани су већ навикли да ми се обраћају у оваквим случајевима када су птице у питању, јер сарађујем са Резерватом "Увац" и Заводом за заштиту природе. Пре две недеље заједно смо спасли једног морског гњурца. Иначе, у долини Великог Рзава имамо по два пара белоглавих супова и сурих орлива, па заједнички покушавамо да их заштитимо од тровања хемијским препаратима који се користе у пољопривреди - каже Наташа Миливојевић.

Када је дошла у Вигоште, прича она, птицу је затекла 150 метара од куће чији власник ју је позвао. У међувремену је позвала чуваре Специјалног резервата природе "Увац" и обавестила орнитолога из Завода за заштиту природе.

- Док сам чекала ренџере, белоглави суп се због нечега узнемирио и на једвите јаде полетео - прича она.

Према речима Мирослава Ћирковића, сведока овог догађаја, у тим тренуцима се појавило јато гавранова који су га у лету опколили са свих страна и напали. Кидисали су са свих страна и бесомучно га ударали. Посматрачи неравноправне борбе у ваздуху били су немоћни да помогну белоглавом супу.

Савладан слабошћу и ударцима гавранова, крилати лешинар је пао са велике висине на тле. Почела је потрага за њим у коју су се укључили житељи комшијског села Погледи. Управо у њиховом селу птица је пронађена. У тренутку када су јој је спасиоци затекли, била је жива, али је који тренутак касније угинула.

Због чега је птица занемоћала над ариљским крајем – још није познато, а да ли је реч о тровању или нечем другом, показаће обдукција.

ГЗС/Блиц

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.