Скуп подршке владици Филарету

zlatarinfo.rs 18. децембар 2019. године Друштво Коментари

Владика Филарет у обиласку запуштених светиња Владика Филарет у обиласку запуштених светиња

У Пријепољу 28. децембра говориће се о прогону епископа који је за 16 година обновио или саградио 14 манастира и 30 цркава.

У сали ресторана "Српска круна" у Пријепољу /ул. Милешевска бб - пут ка манастиру Милешева/   28. децембра (субота) у 18 сати одржаће се скуп подршке бившем владици Милешевске епархије Филарету.

"Верујући народ Епархије Милешевске организује свечану академију подршке прогнаном епископу милешевском господину Филарету. Посетиоцима ће се обратити адвокат владике Филарета господин Драгољуб Томашевић, као и  неколико других истакнутих личности,  поштовалаца његовог дела“ - наводи се у саопштењу достављеном нашем порталу.

Представници организатора -  Љубиша Бабић и  Миланко Јовановић кажу да је сала у Дому културе закупљена и најављују богат културно-уметнички програм, уз наступ гуслара, песника и изворних група. Више појединаца понудило је помоћ у превозу и очекује се  долазак  грађана из више градова Рашке области. 

Владика Филарет је, како кажу организатори скупа, пре неки дан протеран из  Милешевске епархије и манстира Дубница у општини Нова Варош где је боравио. Ново уточиште нашао је у манастиру Свете Тројице у Кикинди у Банатској епархији.

За епископа милешевског Филарет је изабран 1999, а смењен је 16 година касније одлуком Синода  и Сабора СПЦ. За време док је био на челу  Епархије  саграђено је или обновљено тридесетак цркава и 14 манастира, неколико конака и низ објеката.

Саопштење организатора

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.