Трагичан крај: Добрила пронађена мртва

glaszapadnesrbije.rs 05. децембар 2019. године Друштво Коментари

Угинула Добрила (foto: Резерват природе Увац)

Након дводневне потраге, чувари Резервата природе Увац, Добрилу су пронашли мртву између дрвећа на неприступачним пределима. Иако је ова женка белоглавог супа летела чак до Турске, смрт ју је задесела недалеко од места где се излегла.

“Након што смо пронашли њен сателитски одашиљач, пошли смо у потрагу. Тражили смо је по литицима Орловице у близини гнезда где се прошле године излегла и одакле је одлетела. Угледали смо је заглављену између четири граба. Нисмо веровали шта видимо. Призор нас је пренеразио”, рекао је за РИНУ, Новак Пејовић, вођа чувара заштићеног подручја.

Ову младу женку белоглавог супа приликом маркирања прозвали су Добрила јер је била изузетно питома приликом контакта са људима. Чувари су са њом сликали селфи фотографије и играли се. Овог пролећа у свом првом лету је залутала и отишла у Турску, а у Србију је враћена авионом и допремљена у Резерват природе Увац.

Угинула Добрила (foto: Резерват природе Увац)

“Неколико месеци је боравила у волијерима и била у процесу подивљавања. Након што смо је пустили, сви смо стрепели да ли ће се поново уклопити у своје природно станиште, јер је била изузетно питома, размажена и навикнута на људе. Међутим, она је то успешно урадила и крстарила кањоном, али изгледа да ипак није успела да се снађе у овим врлетима”, каже Пејовић.

Поред Добриле, чувaри трагају и за белоглавим супом, трогодишњим Игором.

“Он је жив и здрав, пратимо га преко крилне картице”, нагласио је Пејовић.

ГЗС / РИНА

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.