Случај каменолома у Бистрици

glaszapadnesrbije.rs 04. децембар 2019. године Друштво Коментари

Два угледна привредника Осман Ћатић и Војко Пурић не могу да се договоре без помоћи суда, фото: ГЗС Два угледна привредника Осман Ћатић и Војко Пурић не могу да се договоре без помоћи суда, фото: ГЗС

Каменолом у Бистрици код Нове Вароши доспео је на суд због приступног пута. „Сложна браћа Зоран и Неле” Војка Пурића сигурна су да је друм њихов, док Осман Ћатић наводи да је то џада од општег интереса и да има право проласка. Тако је дошло до неспоразума двојице привредника из Старог Влаха, који никако да дођу до договора.

Редакцији Гласа западне Србије јавио се, најпре, Осман Ћатић, описујући до појединости о чему је реч...

Уговором о купопродаји од 08. 03. 2018. године предузеће доо „Алфа транс” из Пријепоља купило је од предузећа „Јелен До”, доо из Јелен Дола (општини Пожега), земљиште и опрему у месту Горња Бистрица код Нове Вароши. Са општином Нова Варош „Алфа транс” доо закључује уговор о закупу земљишта на катастарској парцели број 2855, уписане у листу непокретности број 628 КО Бистрица, као јавна својина општине Нова Варош, на период од 10 година.

Од Министарства рударства и енергетике „Алфа транс” доо добија сагласност за експлоатацију кречњака на лежишту Горња Бистрица број 310-02–00621/2018–02 од 23.05.2018. године.

Ћатић даље тврди да је од стране Републичког секретаријата за саобраћај дата сагласност ранијем кориснику, предузећу „Ратко Митровић” за изградњу прилазног пута на главни пут код каменолома број 344–128/72–04 од 12.05.1972. године.

Каменолом - препереке

„Пут је користио продавац, наставили смо да користимо и ми а тај прилазни пут до каменолома је СО Нова Варош својим решењем прогласила да је од општег интереса због отварања каменолома и експлоатације камена на парцелама раније 74 /24, 74 /25, 77/2 и 77/3, које су сада обједињене као катастарска парцела број 2855”, тврди Ћатић.

Међутим, према Ћатићевим наводима од почетка радова његово предузеће наишло је на проблеме од стране Војка Пурића, власника предузећа „Сложна браћа Зоран и Неле”, који је откупио земљиште кроз које пролази пут до каменолома.

Шут на пут - каменолом Бистрица

„Прво је стављао препреке на прилазни пут, поставио багер и онемогућио пролазак како мештанима тако и нашем предузећу. После тога Војко Пурић је на исти пут кипао земљу како би нам онемогућио пролазак тим путем”, истиче Ћатић.

Кулминација је, каже он, била 29. новембра ове године, када је, „Пурић багером ископао канал ширине три метра и дубине око пола метра испред ваге за мерење камиона” и то на делу парцеле која се, по Ћатићевим тврдњама не води на Пурића.

Вага - Каменолом

„Овим је мом предузећу онемогућено обављање продаје фракције јер камиони нису у могућности да приђу ваги и изврше мерење камиона купаца. Због свега овога покренути су бројни судски поступци, поднете кривичне пријаве, као и парнична тужба за накнаду штете изгубљене добити”, наглашава Ћатић и истиче да је покушао да се са Пурићем договори да заједнички реше овај проблем без суда, али да је Пурић то одбио.

Потражили смо виђење и Војка Пурића који је такође пресавио табак и обратио се суду.

Пурић: То је моја земља и имам право да забраним пролаз кроз мој посед

Власник предузећа “Сложна браћа Зоран и Неле” Војко Пурић, тврди да је земљиште кроз које пролази спорни пут купио и уредно исплатио претходном власнику, те да је његово право да штити сопствени посед.

“То је моја земља и ја једноставно недам да ми се туда пролази. Тачно је да су ме Ћатићи тужили, али је та тужба одбачена од стране Привредног суда у Ужицу као неоснована јер је имовина моја, а Ћатићи имају алтернативни пут којим могу да дођу до каменолома. У каквом стању је тај пут мене не интересује, њима ако треба нека га приведу намени”, изричит је Пурић.

Он такође истиче да је чак и вага за мерење камиона на његовом земљишту и да је наложио пријепољском Алфа трансу да је уклони у законски прописаном року.

Упитан да ли је икако било могуће да се договоре мимо суда Пурић каже да то није могуће, “јер Ћатићи крше закон, а ко крши закон мора на суд”.

Правни заступпник туженог предузећа ,, Сложна браћа Зоран и Неле” доо, адвокат из Ужица Ђорђе Дробац, ради сметања државине, доставио нам је решење Привредног апелационог суда из Београда као другостепено донето 28. марта ове године. Ту се наводи да суд одбија као неосновану жалбу тужиоца ,,Алфа транс” из Пријепоља и потврђује решење Привредног суда у Ужица из 30.01.2019. У другом ставу наводи се да се одбија, као неоснован захтев туженог којим је тражио накнаду трошкова другостепеног поступка.

У образложењу овог решења стоји:

,,Првостепеним решењем у ставу I изреке, одбијен је тужбени захтев тужиоца, којим је тражио да је тужени сметао тужиоца у мирној, фактичкој и несметаној државини коришћења дела КП 2864 КО Бистрица, за пролаз теретним и путничким моторним возилом у свако доба дана и године, на тај начин што је дана 06.03.2018. године, путничким возилом марке Mercedes Benz регистарске ознаке НВ 007-ВП препречио пут, а дана 14.03.2018. године у вечерњим часовима, на истом путном правцу, поставио багер који нема регистарску ознаку и који на себи нема налепницу ,, Златар путеви” ДОО и на тај начин онемогућио пролаз тужиоцу са свим врстама возила ка повласној парцели 2855 КО Бистрица, што је тужени дужан признати и у року од осам дана, уклонити све препреке и омогућити тужиоцу несметано коришћење путног правца преко КП 2864 КО Бистрица и у будуће се уздржавати од оваквог или сличног сметања, све под претњом принудног извршења; ставом II изреке, одбијен је предлог за одређивање привремене мере тужиоца, којим је тражио да суд наложи туженом да, са дела КП 2864 КО Бистрица, уклони багер који нема регистарску ознаку и који на себи има налепницу ,, Златар путеви” ДОО, којим је препречио пут и онемогућио тужиоца у несметаном коришћењу дела пута, који прелази преко парцеле 2864 КО Бистрица, те је у ставу III изреке, обавезан тужилац да туженом, на име трошкова парничног поступка, плати износ од 123.000 динара...

Испитујући законитост и правилност првостепене одлуке, на основу одредбе члана 402. у вези члана 386. Закона о парничном поступку, Привредни апелациони су је нашао да жалба тужиоца није основана”.

Ево шта је уследило даље, фото: ГЗС Ево шта је уследило даље, фото: ГЗС

Ових дана уследила су и нова поступања у овом случају. Тако је директор предузећа ,,Сложна браћа Зоран и Неле” прекјуче, 2. децембра известио Министарство грађевинарства – сектор за инспекцијски надзор да је поступио по захтеваном решењу од 20. новембра.

,,Обавештавамо вас да смо поступили по вашем решењу и извршили уклањање искипаног материјала и камених блокова са путне КП 3020 КО Бистрица Нова Варош, у зони прикључка некатегорисаног пута. Пошто из техничких разлога нисмо у могућности да вам пошаљемо фотографије са лица места, потребно је да од надзорне службе ЈП ’Путеви Србије’ затражите проверу да је извршено уклањање искипаног материјала и камених блокова са државног пута”.

Међутим, истог дана, дакле прекјуче правни заступник “Сложне браће Зоран и Неле” упутио је допис привредном друштву ,,Алфа транс”, где стоји:

,,Поступајући по налогу привредног друштва ’Сложна браћа Зоран и Неле’ власника КП 2864 КО Бистрица, уз позив на одредбу члана 37. Закона о основама својинскоправних односа молим вас да са предметне КО уклоните бесправно изграђени објекат ваге и кућице за вагу у року од 30 дана, односно најкасније до 03.01.2020, како би избегли непотребне судске и друге трошкове уклањања. За случај да не извршите напред наведену обавезу, дана 03.01.2020. устаћемо са тужбом и захтевом за извршење те обавезе пред надлежним судом”.

Реч је иначе о двојици познатих привредника из старовлашког краја и могућно је да ће и без суда постићи неки споразум.

Глас западне Србије

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.