Епископ Атанасије: Запутимо се ка Божићу и дочекајмо га у радости

ppmedia.rs 28. новембар 2019. године Друштво Коментари

Епископ милешевски Атанасије, фото: А.Ровчанин Епископ милешевски Атанасије, фото: А.Ровчанин

За вернике Српске православне цркве у среду је почео шестонедељни Божићни пост којим се припремају за прославу најрадоснијег хришћанског празника – рођење Исуса Христа – Божића.

Божићни пост или Мала четрдесетница траје од 27. новембра до причешћа верника на божићној литургији, 7. јануара и подразумева уздржавање од мрсне хране, али и лоших дела и злих мисли. Пост за православне хришћане је темељ вере, спасоносно средство које помаже на путу ка спасењу.

„Божић је празник највеће блискости Бога и човека. Иде небо да загрли земљу и Бог да станује са људима и да живи са њима. Родиће се као дете, чинећи себе најпријемчивијим сваком узрасту. Родиће се усамљен да би био друг бескућницима и самотњацима. Биће он и у великим заједницама, долази свима, долази као највећи гост. Треба да га дочекамо најсвечаније. Наши народни обичаји пуни су симболике која изражава блискост, љубав и топлину. Позивам све и старе и младе да се запуте ка Божићу, да гледају тог божанског човека, да попримимо од њега његове особине, дарове, љубав и доброту. Да дочекамо Божић у радости и да као што Бог грли нас тако да грлимо једни друге. Срећан пут ка Божићу”, поручио је епископ милешевски Атанасије.

Иначе, четрдесетодневни Божични пост, који по значењу и трајању долази после Васкршњег или Великог часног поста, који је увод у највећи хришћански празник Христовог Васкресења, почиње за Руску православни цркву, Српску православну цркву, Јерусалимску патријаршију и Свету Гору. Хришћански пост је уведен по узору на Исуса Христа, који је 40 дана провео у пустињи у посту и молитви. Пост је и данас неопходан јер се овим подвигом уз молитву, православни хришћани припремају за долазак великих празника.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.