Поклонили опрему за физијатрију

ppmedia.rs Друштво Коментари

Физијатрија Нова Варош

Задужбина “Никола Спасић” из Београда поклонила је нововарошком Дому здравља медицинску опрему вредну око 360.000 динара. Реч је о савременој апаратури која ће служити за потребе Службе за физикалну медицину и рехабилитацију.

Донацијом подразумева набавку три значајна апарата. Први је “магомил 2” који се употребљава за терапију магнетским струјама, други је “тенс 2” за термокутану електро-нервну стимулацију, док је трећи “екомедико” намењен за интерферентну струју са вакумом. Сва три апарата су већ у функцији – појашњава главни физиотерапеут Малиша Степановић.

У Служби за физикалну медицину очекују да ће се захваљујући новим специјализованим апаратима повећати број пацијената односно пружених услуга овог типа, подићи квалитет рада диспанзера, а дугорочно квалитет здравствене заштите становништва у нововарошком крају.

-Обнављање опреме много значи, јер је већи део постојеће апаратуре прилично израубован. Радимо и са опремом која је у функцији преко четири деценије. Апарати су, иначе, старости од 15 до 42 године. То, ипак, не утиче на квалитет рада ове службе у којој се годишње обави близу 37.000 различитих процедура односно физикалних терапија – истичу у Служби за физикалну медицину и рехабилитацију, која је са радом почела крајем јула 2015. године и од тада постиже изузетан учинак у раду.

Због огромних гужви, листе чекања у овом диспанзеру су на старту биле и по два и по месеца, али се тренутно на третмане чека у просеку по двадесетак дана.

-У пракси се показало да је отварање службе физијатрије био пун погодак. За наше грађане је то од изузетног значаја јер штеде и време и новац. Више не обијају прагове здравствених установа у суседним градовима како би обавили минимум од три до пет физијатријских терапија или третмана, и притом се изложе и поприличном финансијском трошку – истиче директор овдашњег Дома здравља др Бранко Поповић, најављујући даља улагања у ову и друге службе при локалној здравственој установи, а уз подршку државе, локалне самоуправе и донатора.

Ово, иначе, није прва донација Задужбине “Никола Спасић” нововарошком Дому здравља. Ова фондација је пре пар година даривала и савремени микроскопски апарат за потребе службе лабораторије.

Варошке новине


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.