Завичај у објективу

zlatarinfo.rs ( Д. Гагричић ) 30. октобар 2019. године Друштво Коментари

Фотографије чувају мирис времена - са изложе у Дому културе Фотографије чувају мирис времена - са изложе у Дому културе (foto: Д. Гагричић)

Бележећи како копни село, фоторепортер Раде Прелић је низао и ђердан лепоте Златара, Вељушнице, клисуре Увца.

На изложби фотографија „Предео сликан љубављу“ Рада Прелића, у уторак увече у Дому културе, посетиоци су се најдуже задржавали пред рамовима са мотивима којих више нема у ауторовом завичају. Захваљујући магичном оку фотоапарата, које је бележило тренутке и  заустављало  време –  записи чувају  мирис  времена и држе везу са прецима.

Узгред и у трци са временом, фоторепортер Танјуга је при доласку у родне Мишевиће, овековечио последње бразде орачке мобе и  косаче са кованицама на  раменима. У објективу је лик мало забринуте старице, преље - да ли ће пре јесење ладноће унуцима постали чарапе бјелаче?

На гувну је затекао последњег старца златарских побрћа док вије жито, а суначани дан и ветрић му крепе и снагу и душу, па ће клонути у  сан вреле ноћи.Бележећи како копни село, сведочи и да се међу старинским пословима и знаимањима рабаџилук најдуже задржао.

Вијање жита на гувну у селу Радијевићи Вијање жита на гувну у селу Радијевићи (foto: Раде Прелић)

Прелић се у родном крају провлачио испод дуге, кришом мотрио како се у бојама јесени купају трешње, јасике и брезаци, коломлатио брдима сачекујући да прилегну јутарње магле. У небеском плаветилу  ловио је једрење орлова или их сачекивао у слетању на увачке окапчине.У ђердан лепоте низао је чари Водне Пољане и дивљину Вељушнице, идиличне кутке засеока и утрина...

Изложба пред посетиоцима две недеље, са отварања Изложба пред посетиоцима две недеље, са отварања

У настајању фотографија (које су одштампане на платну) значајна је временска дистанца, за неке од посетилаца су сетан  поглед  на  завичај, а у делу изложбе је на уштрд галерије ликова уступак правио урбаним целинама и панорамама свакодневнице.

Лепота јесени и јутарње магле из клисуре Увац Лепота јесени и јутарње магле из клисуре Увац

Неке од ових фотографија биле су у понуди сервиса Танјуга или су красиле странице листова као илустрација извештаја и вести. Друге су, пак, измицале оку нервозних уредника што су журили да склопе странице новина, али су као мелем на рану привијане на странице хроника, монографија и других публикација.

Сетан поглед у завичај и детињство Сетан поглед у завичај и детињство

Изложба, на којој су говорили аутор, те Војин Вучићевић, председник Управног одбора ХО „Стара Рашка“ и Радосав Васиљевић, председник Општине Нова Варош, отворена је поводом 107-годишњице ослобођења Старог Влаха од Турака и  биће пред посетиоцима две недеље.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.