Прослава 800 година самосталности Српске Православне Цркве у Епархији милешевској

glaszapadnesrbije.rs 19. октобар 2019. године Друштво Коментари

Фото: промо Фото: промо

Епархија милешевска обележиће 800. рођендан СПЦ на читавом свом простору, разним свечаностима, најавио је Епископ милешевски Атанасије.

Он је истакао да ће се у данима који су пред нама 25, 26, и 27. октобра овај велики јубилеј обележити низом свечаности у манастиру Милешева, Пријепољу, Прибојској бањи, Прибоју и Пљевљима.

Према његовим речима осамстоти рођендан СПЦ у биће спојен са домаћим свечаностима

“Тако ћемо славити ктиторску славу манастира Светог краља Владислава коју нисмо довољно прославили због жичких догађања, али ћемо славље употпунити сада. Обележићемо такође и 10 година постојања и деловања црквеног градског хора “Свети кнез Лазар” из Прибоја”, казао је владика милешевски.

“Почећемо молитвом 25. октобра у манастиру Милешеви, вечерњим богослужењем у 17 часова, а увече у 19 часова у пријепољском Дому културе биће одржан концерт уметничког ансамбла Министарства одбране ’Станислав Бинички’. Сутрадан 26. октобра служиће се Божанска литургија која је најзначајнији део нашег окупљања и која ће бити служена у манастиру Милешева са почетком у девет сати, очекује се служење више архијереја СПЦ. После литургије биће одржана свечана академија, а потом ће бити извршен чин освећења земљишта на коме ће бити изграђен милешевски Светосавски дом и потом следи трпеза љубави. Потом у 17 часова прелазимо у манастир Светог Николаја у Прибојској бањи где ће се служити празнично вечерње. У 19 часова у Прибоју ће почети фестивал хорске музике на којем ће учествовати бројни хорови, међу којима ће бити и Прво певачко друштво из Београда. На дан Свете Петке прелазимо у други део епархије у Пљевља где ће у храму посвећеном овој светитељки бити служена Божанска литургија, а након тога следи свечана литија, вече је предвиђено за одржавање свечане академије”, закључио је Епископ милешевски Атанасије.

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.