Муртеница више неће моћи да се крије

ppmedia.rs 07. октобар 2019. године Друштво Коментари

Brvnara Murtenica

Позната фраза о Муртеници и људима из Муртенице остала је као илустрација времена у коме је овај шумовити златиборски вис био потпуно беспуће. Нова слика Муртенице, отворена изградњом саобраћајница, уверљиво сведочи о ономе што Муртеничани одавно знају – да ово није место за подсмех, него за понос и дивљење.

У окућници људи из Муртенице је све оно што многи чежњиво гледају само на фотографијама. И вероватно су једини и по томе што не вапе за електромрежом, јер неће да им недра планине наруже далеководи.

“Ја имам соларну, имам 220 волти струју, ништа далековод, само ово све природно и лепо нам је, само тако што може бити”, каже Радина Илић.

У таквој Муртеници сачувала се и муника, реликт из терцијера, ретка и заштићена врста бора. Ту се беру дрењци, шипурак и лековите траве, ту се, готово преко ноћи, и језеро створило, а у чудесно испреплетаним и увијеним гранама Ђенског борја вију се виле, песма и легенде.

“Играле виле по овоме Ђенскоме борју, као да су оне нешто ту урадиле”, каже Миливоје Илић.

Струка за ову јединствену шуму има своје објашњење и намеру да се она, као посебна природна вредност, заштити.

“Те врсте борова које су још као мале претрпеле неки вид оштећења, да ли је то путем мраза, ветра, оштећења током пашарења, то стабло приликом свог раста прави невероватне скулптуре природе”, објашњава Биљана Kрстески из Завода за заштиту природе Србије.

Од Ђенског борја до врха Муртенице нижу се први километри асфалта, па ће старе кириџијске и рабаџијске стазе коначно постати прошлост, а људи на планини између Златибора и Златара најзад добити будућност.

“И не чуди она прича да у нововарошком крају народ најдуже живи – заиста, статистика је показала, не због тога што им помаже само Бог у томе, него и оно што нам је природа подарила”, наглашава Раде Васиљевић, председник Општине Нова Варош.

И јесу посебни људи из Муртенице – њихова љубав према завичају и планини мерена неодустајањем, деценијама живота у беспућу и љутим зимама, вредна је поштовања. А сада, када им стижу први одушевљени туристи, са радошћу их, шеретски, дочекују.

Извор: РТС

Желите да дате своје мишљење о овој вести? Напишите га у коментарима испод.


Коментари

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке биће обрисани. Мишљења изнета у коментарима су мишљења аутора коментара и НЕ ОДРАЖАВАЈУ ставове редакције портала. Слањем коментара прихватате горе наведене услове и услове наведене у Правилима и условима коришћења портала.